Hlavní obsah

Glosa Tomáše Kluse: Mluvme spolu a nenechme se rozdělovat

Záhady Josefa Klímy z 19. 9: Písničkář Tomáš Klus o rozdělené společnosti.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Hudebník Tomáš Klus se ve své první glose v pořadu Záhady Josefa Klímy pokouší o vymýcení mýtů o rozdělené společnosti.

Článek

To, co podle něj způsobuje rozdělenou společnost, jsou rozdíly. Rozdíly mezi námi, které využívají k rozdělování a oddělování jedné skupiny od druhé lidé, kteří přicházejí s tvrzením: ano, jste rozdílní lidé, nemluvte spolu a pokud možno nenáviďte se!

„Já bych vyškrtnul z tohoto kontextu slovo rozdílnost a nahradil ho slovy daleko příznačnějšími – jedinečnost a výjimečnost. Všichni jste jedinečné individuality,“ říká Klus.

Podle něj by si každý měl svou výjimečnost uvědomovat a zároveň dát prostor jiným lidem k tomu, aby prezentovali vlastní jedinečnost. Jejich úhel pohledu na svět bychom měli sdílet s vlastním úhlem pohledu, protože naše vidění světa a naše poznání je naším největším bohatstvím. Neměla by to být věc, která by nás měla rozdělovat. Díky tomu, že spolu budeme mluvit a sdílet svá poznání, se podle Kluse můžeme stát součástí té velké, nadosobní pravdy. „Mluvme spolu a buďme spolu,“ vyzývá Klus.

Celou glosu si můžete pustit v úvodním videu. Je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který v premiéře vysílá Televize Seznam každý čtvrtek od 20:50.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Související témata:

Doporučované