Hlavní obsah

Glosa: Trump na steroidech

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Donald Trump se vrátil ke své „chřipečkové“ rétorice.

Reklama

Článek

Onemocnění covid-19 v Bílém domě jako absurdní drama a reality show.

Americký prezident se nakazil novým koronavirem a za zdmi vojenského zdravotnického střediska strávil tři dny. Stálo to několik dávek roztodivného koktejlu protilátek a léků, jednu kontroverzní projížďku kolem nemocnice, pár fotek, na kterých podepisuje (prázdné) papíry jako důkaz tvrdé práce – a už je zase venku. Dramaticky si s arogancí sobě vlastní na balkonu v Bílém domě sundal roušku. A svět je zase v pořádku…

Okolí prezidenta, který by chtěl být prezidentem i po listopadových volbách, vysílalo o víkendu do světa různorodé informace. Někteří mluvili o tom, že je průběh nemoci znepokojuje, jiní si zase pochvalovali, v jak dobrém stavu Donald Trump je. A odborníci napříč světem se předháněli v tom, kdo popře výroky vycházející z Bílého domu dříve a razantněji. Kdyby s podobnou vervou řešili třeba eskalující konflikt v Náhorním Karabachu nebo starou dobrou klimatickou krizi, to bychom si žili.

Takže jak to asi bylo? Trump i jeho choť Melania (a spousta dalších lidí v jejich okolí) se nakazili covidem-19. A zatímco se první dáma izolovala v Bílém domě, prezidenta přesunuli do nemocnice. Za stálého opakování, že je vše v pořádku, mu postupně do žil vpravili remdesivir i kortikosteroid dexametazon, který se obvykle podává pacientům s těžším průběhem nemoci.

Z prezidenta se stal i pokusný králík – vyzkoušel si experimentální přípravek od firmy Regeneron. Jen pár dní předtím společnost dostala své vůbec první výsledky testování této látky na 300 Američanech.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat i v Apple Podcasts, Spotify a dalších podcastových aplikacích.

Archiv všech glos najdete tady, podcasty a další audio Seznam Zpráv tady.

V neděli se už Trump vesele projížděl po okolí nemocnice a z vládního SUV – tehdy ještě v roušce – zdravil své příznivce. Co na tom, že tahle projížďka rovnou uvrhla agenty, kteří s prezidentem seděli v autě, do karantény. A teoreticky je ohrozila na zdraví, protože když si sednete do tak malého prostoru s nakaženým, rouška bude jen těžko samospásná. Melania mimochodem odmítla jet za Trumpem do nemocnice. Právě kvůli tomu, že by mohla nakazit zbytečnými přesuny zdravotníky a agenty.

V pondělí pak přišla zpráva, že se prezident vrací do Bílého domu. A pozor, teď to přijde: poté, co mu v nemocnici několikrát dali dodatečný kyslík, protože ho asi potřeboval, a napumpovali do něj všechno, co měli po ruce, se Trump rozhodl tohle absurdní drama završit stylově.

Vrátil se ke své „chřipečkové“ rétorice a na Twitteru napsal, že se lidé nemají covidu-19 bát. Ale jasně, on se jakožto hlava Spojených států dostal ke všem dostupným – a také ještě nedostupným – prostředkům a lékům. A těch 210 tisíc lidí, kteří na covid-19 v USA zemřeli, se už ničeho nebojí.

Reklama

Doporučované