Hlavní obsah

Glosa: Vláda má utajovanou strategii, jak zaměstnat podnikatele

Foto: Seznam Zprávy

Vládní pomocné programy udržují podnikatele ve střehu. (Ilustrační snímek.)

Reklama

Článek

Plán se týká i úředníků. Aby se nenudili, vymýšlí kabinet Andreje Babiše jeden pomocný program za druhým. Přitom by stačil jeden jednoduchý.

Proč to dělat jednoduše, když to jde složitě. Otřepaná fráze přesně vystihuje přístup vlády Andreje Babiše k pomoci koronavirovou epidemií zdecimovaným podnikatelům a firmám. Od podzimu se vždy především ústy vicepremiéra Karla Havlíčka chlubí, že když něco zakáže, hned přijde s programem pomoci. Jenže těch už je tolik, že by rozměr této glosy na jejich vyjmenování nestačil.

Takže máme COVID-Nájemné, pak nový program pro skiareály odstupňovaný dle typu lanovek, náklady proplácené restauracím a hotelům, Antivirus, který ne a ne nahradit kurzarbeit, je tu ošetřovné pro živnostníky, pak je tu program pro umělce, program pro živnostníky, nějaké ty státem garantované půjčky…

Přitom by stačilo, a ekonomové po tom volají od podzimu, zavést podobný systém jako v Německu. Tedy výplatu pomoci jako procento tržeb z předcovidové doby. Odstupňované podle míry omezení daného podnikání. Tady by se to jistě trochu zkomplikovalo při dohadování, kolik kdo má dostat, ale i tak by to bylo zásadně přehlednější. Notabene by to vytrestalo i ty, kteří tržby před epidemií „šulili“.

Jenže tomu se vláda zuby nehty brání. Zřejmě proto, že má ještě jinou strategii, o které nikomu neřekla. Podnikatelé a firmy by při jednoduchém systému měli najednou příliš volného času. Takhle se zabaví. Hledají, jestli by mohli tu získat něco z Antiviru, tu z náhrad nájemného, nebo třeba ještě z jiného programu v široké nabídce. Případně mohou zkoumat i to, jestli jim opatření nenabízejí skulinu, jak přece jen podnikat. Aneb kadeřnice nesmí otevřít, ale ke klientům domů smí.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat i v Apple Podcasts, Spotify a dalších podcastových aplikacích.

Archiv všech glos najdete tady, podcasty a další audio Seznam Zpráv tady.

Totéž platí i pro úředníky. Musejí studovat nové a nové podmínky pomoci a prověřovat, jestli na ně žadatelé mají právo. A vymýšlet, proč ne. Třeba když v živnostenském oprávnění mají zapsanou i činnost, kterou by vykonávat mohli, byť ji nikdy neprovozovali.

A vláda dál může jet svou dost falešnou písničku o tom, jak je akční a pomáhá.

Reklama

Doporučované