Hlavní obsah

Glosa: Žabky a sandálky jsou pro Tálibán už moc sexy?

Glosa Petry Procházkové: Tři dny venku bez manžela jsou moc, žabky a sandálky příliš sexy – jak Tálibán krotí afghánské ženy.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Novinářka Deníku N Petra Procházková v úvaze rozebírá, jak se Tálibán snaží být pokrokový vůči ženám, ale jen za určitých podmínek.

Článek

Tálibové se tváří, že chtějí jít s dobou. Dokonce připustili, že by ženy a dívky mohly chodit do školy, a to i na univerzitu. Pravda, třídy chlapecké a dívčí budou oddělené. To se ale dá vydržet. Nový afghánský ministr pro vysokoškolské vzdělávání pan Hakání řekl, že se ale musí přísně dodržovat nová pravidla odívání. Jaká budou, o tom se v kuloárech Tálibánu ještě diskutuje.

Názor není jednotný na dámské střevíce, na žabky a sandálky. Některým mužům v turbanu se zdají příliš sexy, jiní by je povolili. Jisté je, že burka, takový ten háv s mřížkou přes oči, povinná nebude. Alespoň doufáme. Názory také nejsou jednotné na to, jak dlouho může být žena mimo vlastní dům bez doprovodu manžela.

Někteří pokrokovější Tálibové hovoří dokonce o třech dnech. Jiným se to zdá příliš. Za tři dny se toho dá hodně stihnout. Jisté je, že Afghánky budou moci chodit do práce, alespoň některé. Ono totiž třeba mužští gynekologové, ti nebyli k mání v Afghánistánu ani v dobách té největší morální liberalizace, toho největšího mravního rozvolnění.

Teď, po výbuchu před afghánským letištěm v Kábulu, kde bylo zabito 200 lidí a tisíc bylo zraněno, se ukázalo, že vlastně nemá kdo ošetřovat. Kdo mohl, vzal nohy na ramena. Tálibové se ocitli v kádrové krizi. A tak se mi zdá, že na jednání s nimi o další pomoci, včetně finanční, by Západ měl vysílat ženy. Nejlépe gynekoložky. Protože ony by mohly donutit Táliby, aby hráli podle jejich partitury.

Celou glosu Petry Procházkové si můžete pustit v úvodním videu. Je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který vysílá Televize Seznam v premiéře každý čtvrtek od 20:00.

Archiv pořadu najdete zde.

Reklama

Související témata:

Doporučované