Hlavní obsah

Glosa: Zeman si jde do Sněmovny pro další prohru

Čeká prezidenta další prohra v řadě? Dosud prezident vetoval pět zákonů - marně.

 

Reklama

Miloš Zeman – známý odpůrce Národního parku Šumava - jde v úterý do Sněmovny přesvědčovat poslance, aby odmítli zákon o ochraně přírody a krajiny. Povede se mu to? Poslechněte si glosu Václava Dolejšího.

Článek

Nová pravidla pro národní parky rozdělila politickou scénu i veřejnost. Poslanci odpoledne projednají novelu zákona o ochraně přírody, kterou jim senátoři vrátili s úpravami, jež posilují práva šumavských obcí. Krátce před hlasováním se oba tábory snaží emotivně přesvědčit o svých argumentech poslance, a to formou peticí, tiskových zpráv nebo happeningů.

Kritici senátních změn se obávají toho, že úpravy ohrozí nejcennější části šumavské přírody a umožní vstup developerů a lobbistů do chráněných území. Ekologové, ochránci přírody, vědci či ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) proto vedou kampaň za přijetí původní sněmovní verze.

Senátní návrh dnes zase přijde přímo do Poslanecké sněmovny podpořit prezident Miloš Zeman, podporuje ho také většina z více než dvacítky obcí, jež v Národním parku Šumava leží. Tvrdí, že zákon má chránit přírodu, ale nesmí zapomínat také na lidi, kteří tam žijí.

Čeká prezidenta další prohra v řadě? Dosud prezident vetoval pět zákonů - marně. Podrobnosti v glose reportéra Seznamu Václava Dolejšího.

Reklama

Doporučované