Hlavní obsah

Glosář Jaromíra Bosáka: Londýnský sen Vladimíra Coufala

Glosář Jaromíra Bosáka o případném přestupu obránce Slavie Vladimíra Coufala do West Hamu.

Reklama

Midtjylland je přestupní stanice fotbalistů Slavie. Buď se bude cestovat po navoněné dálnici, nebo po silnici první třídy. Otázkou je, jestli u pokračování příběhu bude i Vladimír Coufal, pravý bek sešívaných. Volá totiž Londýn.

Článek

West Ham United udělal báječnou zkušenost s Tomášem Součkem. Vytáhlý středopolař rychle zapadl do týmu a velmi plynule se stal neodmyslitelnou součástí základní jedenáctky Kladivářů. S jeho výkony jsou spokojeni fanoušci i trenérský štáb. A vlastně i novináři.

I po posledním utkání proti Wolverhamptonu dostával vysoké známky. Zcela zaslouženě, byl prostě nejlepší hráč na hřišti. V mezihře vynikající, defenzivní činnost zvládal taktéž na výbornou, dokázal se dostávat i do šancí, zkrátka znamenitě odpracovaná šichta. Tomáš Souček zviditelňuje sám sebe, ale zároveň dělá dobrou reklamu pro další české hráče, najmě ty z Edenu.

Fyzická připravenost, schopnost odehrát zápas na vysoké kondiční úrovni, a to opakovaně po několika dnech, to je v Premier League naprostá samozřejmost. Přesně tyhle aspekty Vladimír Coufal splňuje. Trpišovského škola z něj udělala muže na klíček. A to myslím v dobrém. Tam, zpátky, tam, zpátky, a to od první do poslední minuty.

I proto se propracoval až do národního týmu. Dalším důvodem je bezesporu i ten fakt, že opravdu vážná zranění se tvrďákovi v červenobílém vyhýbají. Ano, nikdy nebude excelentním krotitelem míče, který by udivoval technickými finesami a dokázal tvořit hru na úrovni velkých „plejmejkrů“. Ale to by po něm trenér West Ham United David Moyes určitě nechtěl. Zájem, jak signalizují anglické noviny, např. The Guardian, je velmi vážný. Ne jako v poměrně nedávném případu Lukáše Masopusta.

Samozřejmě, mohu se plést, ale celá bublina okolo eventuálního přesunu tohoto středopolaře sešívaných do města nad Temží mi přišla poněkud přebarvená a přefouknutá. Spíše mi připomínala snahu manažerské skupiny vystřelit cenu Masopusta až někam ke hvězdám. Opravdu si myslím, že zrovna anglická nejvyšší soutěž, tím spíše West Ham, není zemí zaslíbenou pro tohoto českého reprezentanta.

U Vladimíra Coufala to může být jinak. I proto, že právě na místě pravého beka tlačí Moyese hodně malá bota. Před sezonou z klubu odešli Zabaleta a Ngakia. Ryan Fredericks, s nímž se počítalo jako s jedničkou na post muže hlídajícího pravou autovou lajnu, utrpěl svalové zranění. A potenciální náhradník - dvacetiletý Ben Johnson - ještě nemá plnou důvěru, za tři sezony nastoupil celkem k pěti ligovým utkáním. A protože vybouchla jednání o příchodu obránce Jamese Tarkowskiho z Burnley a Wesleyho Fofany ze St.Etienne, obrací se pozornost realizačního týmu WHU do pražských Vršovic.

Pro Vladimíra Coufala by šlo o výrazný kariérní posun. Jak co se kvality ligové soutěže týká, tak i finanční. Není se co divit, že by se mu za kanál La Manche chtělo. Týden co týden střídat Anfield Road, Old Trafford, Stamford Bridge - to je prostě nádherný fotbalový sen. Byť divácká kulisa bude ještě dlouho chybět.

Na druhou stranu, Coufal by se musel rozloučit s velkými zápasy v Lize mistrů či Evropské lize. Při vší úctě, v konkurenci Liverpoolu, Manchesteru City a dalších favoritů těžko může West Ham pomýšlet na umístění v horní části tabulky. Ale dovedu si představit, že když bude Coufal zvažovat zmíněné varianty a jejich benefity, vcelku jednoduše ukáže na letenku do Londýna.

Troufnu si tipnout, že pokud Slavie uspěje v Dánsku a postoupí do Champions League, nemusí to být s Jaroslavem Tvrdíkem jednoduché jednání, protože zbavit se svého elitního obránce před zápasy s nejlepšími evropskými soupeři, zavání trochu hazardem. Pokud by ovšem uspěl Midtjylland, bylo by potřeba sanovat propad v očekávaných příjmech a přestupová částka by pokladně Slavie jistě udělala dobře.

Konečně i proto byl v létě vedením posledního mistra nabídnut Coufalovi nový vylepšený kontrakt. Jeho podpis udělal z Vladimíra výrazně dražšího hráče, ale vzhledem k tomu, jak shora se kouká anglická libra na českou korunu, tak by to zase nemuselo náčelníky WHU zas tak moc bolet. Podle odborného serveru Transfermarkt činí současná Coufalova cena zhruba dva miliony liber, v přepočtu téměř 60 milionů korun

Což se zdá, při vědomí toho, že Liberec inkasoval od Slavie za přestup zhruba 900 000 liber (26 milionů korun) i s bonusy, býti skutečně dobrým obchodem a zhodnocením fotbalisty. Jenže kampak se dvěma miliony na Tvrdíka, tady se bude ještě velmi licitovat a přihazovat. A možná si z plezíru slávistické vedení řekne nakonec o pár set tisíc liber nad rámec již dohodnuté smlouvy jako v případě Součka.

West Ham mohl hodně slušně vydělat na odchodu svého hvězdného záložníka Ricea do Chelsea, ale špičky klubu transfer stoply v samotném zárodku, tudíž zas až tak moc peněz na přilákání nových hráčů na Olympijský stadion nezbude. A to je ve hře třeba i stoper z Neapole Maksimovič, na drátě mají být připraveni i Chambers z Arsenalu nebo Joe Rodon ze Swansea.

Čili to, že se Vladimír Coufal stane dalším Čechem v dresu Kladivářů, ještě jisté není, byť karty pro slávistickou oporu vůbec nejsou špatně rozdány. Rozuzlení přinesou příští dny, přestupové okno už se pomalu přivírá.

Reklama

Doporučované