Hlavní obsah

Tottenham coby uhlík, Arsenal jako kyslík. Fotbal očima chemika

Jestliže existuje molekula lásky, existuje i molekula lásky k fotbalu, říká speciální host podcastu Angličan.

Reklama

Článek

„Věda bude sport víc a víc ovlivňovat a ovládat. Kdo má na své straně data, vědecké poznatky, má výhodu,“ říká host podcastu Angličan, britský chemik žijící v Česku Michael Londesborough. Kde všude se fotbal a chemie protínají?

Doktor Michael Londesborough z Ústavu anorganické chemie Akademie věd v Řeži u Prahy, objevitel tzv. laserového boranu a popularizátor vědy, nenechává v roušce s prvky Mendělejevovy soustavy nikoho na pochybách, čím se živí.

V severolondýnském Barnetu měl coby školák na výběr, jestli kromě místních „Bees“ fandit Arsenalu, nebo Tottenhamu. Sympaťák, který měl v 80. letech oblíbence Glenna Hoddlea a v reprezentaci Petera Beardsleyho, si vybral druhou možnost…

Foto: Jiří Hošek

Speciální host podcastu Angličan. Doktor Michael Londesborough, chemik, popularizátor vědy z Ústavu anorganické chemie AV ČR. Vidí chemii všude kolem sebe, včetně anglické Premier League.

„Jestliže existuje molekula lásky, existuje i molekula lásky k fotbalu. Podívejte se na všechny ty dospělé, jinak zcela normální muže, kteří jsou zamilovaní do svého fotbalového klubu. Je to láska, které jsou ochotni obětovat finance, čas a případně i nějakou tu ránu. Je to nějaký společenský bod, na který můžeme fixovat svoje emoce,“ vysvětluje v Angličanovi Angličan, který byl coby žák svědkem školních rvaček mezi příznivci Spurs a Gunners.

„Stejně jako je v lidech touha milovat, tak je v lidech i touha nenávidět. Chcete mít něco, na co chcete hodit všechna neštěstí, všechny negativní věci, na co můžete nadávat,“ říká anglický chemik, který v Česku žije od roku 2002 a který už je rozpolcený, jestli ve vzájemných zápasech fandit Albionu nebo české reprezentaci.

Ohledně severolondýnské rivality říká, že se podle jeho teorie mají kluby Tottenham a Arsenal stejně nějakým zvláštním způsobem rády.

„Já si myslím, že je tam nějaká skrytá láska. Podívejte se na některé rodiny, kde tatínek fandí Arsenalu a synové Tottenhamu,“ uvádí držitel čestné medaile Vojtěcha Náprstka za popularizaci vědy. „Chemicky jsem Tottenham vždycky viděl jako diamant, tedy uhlík. Prostě White Hart Lane pro mě bylo něco zářivého. No a když je tam uhlík, musí se vázat na kyslík, takže Arsenal mi vychází jako tenhle prvek.“

Podle Michaela Londesborougha bude do dalšího rozvoje sportu, včetně samozřejmě fotbalu, rozhodujícím způsobem promlouvat lidská schopnost shromažďovat a monitorovat data.

„Způsob, jakým se na zápas informačně, datově připravit, naplánovat taktiku na konkrétního soupeře, je budoucnost sportu. Dlouho platilo, že hodně manažerských rozhodnutí bylo založeno na pocitu nebo zkušenostech. Myslím, že čím dál víc sázejí na data a na vědecké uvažování.“

Celý rozhovor Jiřího Hoška s Michaelem Londesboroughem najdete v nové epizodě podcastu Angličan. Poslechněte si ji v přehrávači v úvodu článku.

Angličan

Fotbalový podcast Jiřího Hoška (@hosekj) a jeho přátel výhradně o Premier League. S pravidelnými hosty Luďkem Mádlem, Karlem Häringem, Jaromírem Bosákem nebo Jindřichem Šídlem.

Od fanoušků, kteří si bez anglické ligy nedovedou představit víkend, pro fanoušky. Pozor, ve studiu se za žádných okolností nesmí sejít dva fans stejného klubu! Každý týden na Seznam Zprávách, na Spotify, v Apple Podcasts a dalších podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady, ostatní podcasty Seznam Zpráv tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište na e-mail audio@firma.seznam.cz.

Reklama

Doporučované