Hlavní obsah

Glosář: Mbappého talent snese srovnání s Pelém, rychlost s Boltem. Argentinu zdeptal středověký binec

Kylian Mbappé, budoucnost světového fotbalu.Video: Luděk Mádl, Profimedia.cz, AP, Seznam Zprávy

 

Reklama

Fotbalový glosář vyzdvihl talent francouzského teenagera, hlavou se naopak kroutilo nad poměry v argentinském fotbale

Článek

Není mnoho fotbalistů, kteří o sobě mohou říct, že vstřelili gól na mistrovství světa. Ale jen dva muži na celé planetě se mohou pochlubit tím, že se na MS trefili alespoň dvakrát v jediném utkání, a to dříve, než jim kalendář napočítal 20 let.

Sedmnáctiletý Pelé to na MS 1958 zvládl dokonce dvakrát. V semifinále třemi góly přispěl k brazilské výhře nad Francií 5:2, do finále si schoval dva góly i pro švédskou síť (5:2). Spolu se čtvrtfinálovým gólem Walesu opravdu slušná sbírka na kluka, kterému tehdy nebylo ještě osmnáct.

A titul mistra světa pak přidal i v letech 1962 a 1970. Podle mnohých je Pelé dodnes nejlepším fotbalistou všech dob.

Pelé neváhal a svému novému kolegovi v klubu „dvougólových teenagerů“ srdečně pogratuloval:

Mezi vyvolenými, kteří díky extrémnímu talentu nejspíš mají šanci s ním srovnat krok, je bezpochyby francouzský teenager Kylián Mbappé. Dvacetiny oslaví až v prosinci, ale fotbalové lekce už rozdává na potkání, třeba teď v sobotu obraně v bílomodrých dresech Argentiny.

Překonal ji dvěma góly, po faulu na něj sudí nařídil i penaltu, kterou Griezmann proměnil. A právě šedesátimetrový sprint, který tomu předcházel, vynesl Mbappého na další piedestal.

Naměřili mu rychlost 38 kilometrů v hodině srovnatelnou s průměrnou rychlostí Usaina Bolta při jeho světovém rekordu na stometrovém sprintu, ta činí 37,58 kilometru v hodině, samozřejmě rozpočítána a rozložena na celou trasu včetně nulové rychlosti na startu.

Podívejte se, jaké kousky s míčem zvládá Mbappé i ve vysoké rychlosti:

Nejvyšší okamžitá Boltova rychlost při tomto běhu (44,72 km/h) je sice samozřejmě ještě logicky mimo dosah fotbalistů. Ale i těch Mbappého 38 km/h je neuvěřitelný úprk, tak rychlí zatím s balonem nebyli ani Robben, Bale či Cristiano Ronaldo (viz tabulka ve videu nad tímto textem).

„Mbappé je talentovanější hráč než jeho nejslavnější předchůdce mezi odchovanci v dresu Monaka, tedy Thierry Henry,“ míní v glosáři Luděk Mádl. „Odvážné tvrzení,“ reaguje Jiří Hošek a upozorňuje na to, že v mnohém bude ještě muset mladý hráč zapracovat v koncovce.

„Jestli půjde všechno přirozeným vývojem, bude z Mbappého jednou nejdražší hráč světa,“ trvá na svém Mádl.

Autoři glosáře prošli i mnohá další témata, ale vedle Francie a Mbappého se i zevrubněji věnovali zejména argentinskému rozkladu. Především pak skutečnosti, že vůbec nebylo jasné, kdo tým vede. Trenér Jorge Sampaoli zjevně konzultoval například střídání s Lionelem Messim, velké slovo nad taktikou měl patrně i Javier Mascherano.

Vtípek, že Lionel Messi jako první hráč na MS fungoval ve stejném utkání jako „falešná devítka“, tedy ne úplně na hrotu operující útočník a zároveň jako „falešný trenér“, si neodpustil ani Gary Lineker, anglická legenda dnes komentující pro BBC:

„To bylo jako v žákovském fotbale, kde trenéři na vše rezignovali a nechali rodiče diktovat sestavu,“ hledal srovnání Jiří Hošek.

Mádl označil argentinské poměry za „binec“ plynoucí podle něj z poměrů, které z evropského pohledu působí až jako středověké. Jednak v nich má hvězda na trávníku mnohem větší slovo a váhu nežli trenér, jednak se podle něj stále může projevovat krize, v níž se argentinská asociace ocitla po smrti svého dlouholetého šéfa Julia Grondony. Po ní následoval rozvrat, nucená správa FIFA a všeobecný zmatek. „Zní to sice poněkud odtažitě, ale i tyhle poměry se nakonec mohly odrazit na trávníku,“ míní Luděk Mádl.

Reklama

Doporučované