Hlavní obsah

Google ukázal „přelomové“ telefony: umí promazat realitu a přelstí automaty

Foto: Google

Telefon Google Pixel 6 je na první pohled odlišný od ostatních „černých placiček“.

Reklama

Společnost Google ukázala svůj nový telefon Pixel. Už pošesté, ale tentokrát to podle svých slov bere opravdu vážně. To potvrzují nejen špičkové parametry a konkurenceschopná cena, ale i smlouvy se všemi velkými operátory v USA.

Článek

Apple ukázal své nejnovější telefony iPhone v půlce září. Google počkal s premiérou až na říjen, ale dal si tentokrát záležet na tom, aby se o jeho telefonech mluvilo už několik měsíců dopředu. Fanoušci tak předem znali rozměry, vzhled i přibližné parametry.

Tyto „úniky“ měly svůj důvod. Google přiznává, že Pixel 6 je pro něj přelomový model. Je to první opravdový pokus ukázat hardwarově špičkový telefon, který se pokouší konkurovat iPhonu nebo Samsungu S21 Ultra na jejich domácí půdě – na půdě prémiových telefonů, tzv. „vlajkových lodí“ (anglicky flagship phones), tedy telefonů, které nabízejí nekompromisní výkon v prémiovém balení. A za prémiovou cenu, která je však v případě Pixel 6 ještě relativně nízká.

V naší galerii se podívejte na všechny důležité novinky představené při uvedení Pixel 6:

+22

První opravdová „vlajková loď“ od Googlu

Z jednoho pohledu Google naprosto dominuje světovému trhu s mobilními telefony. Úspěšný operační systém Android, který Google vyvíjí a dává k dispozici pod otevřenou licencí, je nainstalován přibližně na 72 procentech mobilních telefonů a tabletů. Pokud se ale podíváme na podíl na trhu telefonů, ukousl si Google v USA podle propočtů The Wall Street Journal sotva patrná dvě procenta.

Už od roku 2016 představuje Google každý rok svůj vlastní telefon Pixel. Z pohledu firmy jde především o ukázku toho, co umí její operační systém Android, který je na tomto telefonu vždy nainstalován ve své nejnovější a „čisté“ podobě (obvykle s několika drobnými vylepšeními navíc). Jeho modely byly oblíbené, ale nikdy – snad s výjimkou Pixelu 3, který se prodával od října 2018 až do března 2020 – nezaznamenaly výraznější masový úspěch.

Skutečně jsme vyvinuli Google telefon. Když jsme dokončili čip Tensor, řekli jsme si, že je ten správný čas na rozšíření našeho byznysu.
Rick Osterloh, viceprezident Googlu

Tentokrát to má být jiné, a to díky čipu Tensor SoC (System on Chip) vlastní výroby. Kombinuje v sobě rychlý procesor, grafickou paměť, bezpečnostní čip, mezipaměť a speciální jednotku pro výpočty neuronových sítí.

„Vnímáme to jako okamžik, kdy jsme skutečně vyvinuli Google telefon,“ řekl pro The Wall Street Journal viceprezident Googlu pro hardware a služby Rick Osterloh. „Když jsme dokončili čip Tensor, řekli jsme si, že je ten správný čas opravdu začít navyšovat náš podíl na trhu a pokusit se o rozšíření našeho byznysu.“

Foto: Google

Procesor Tensor SoC umí využít strojové učení bez nutnosti připojení k internetu, což umožnuje například přepis hovorů nebo překlad řeči v reálném čase.

Je to podobný recept na úspěch, jako zvolil Apple u svého vlastního čipu M1. Nový čip od Googlu totiž Pixelu 6 umožní lépe využít strojové učení – což je silná stránka společnosti Google. Má nejen dostatek odborníků na vývoj strojového učení, ale také dostatek trénovacích dat. Proto je logické, že se tuto výhodu snaží přenést i do svého mobilního telefonu.

Strojové učení a neuronové sítě

Strojové učení funguje na principu analýzy velkého množství dat. Počítačové programy jsou sadou instrukcí a podle těchto instrukcí zpracovávají předložená data. Strojové učení umožňuje nový přístup k řešení problémů počítačem. Než aby programátor počítači napsal veškeré instrukce pro všechny eventuality jednotlivě, tak naprogramuje způsob, kterým se počítač sám učí na dodaných „trénovacích“ datech. Učení probíhá pomocí sítí samostatných programů, tzv. umělých neuronů, proto se systému říká neuronová síť.

Například v případě strojového překladu se počítač trénuje na velkém množství textů, které jsou dostupné v angličtině i češtině. Neuronová síť zkouší překládat části textu a poté zkontroluje, nakolik se její verze liší od té správné. Ty části neuronů, jež napovídaly správnou možnost, budou posíleny a příště budou hrát v rozhodování větší roli. Čím rozsáhlejší a kvalitnější jsou vstupní data, tím lepší může být výsledek.

Strojového učení se nějakým způsobem týkaly všechny části prezentace. Neuronové sítě umožňují upravovat fotografie, přepisovat hovory do textu nebo v reálném čase – a bez připojení k internetu – překládat řeč mezi dvěma jazyky.

Snažili jsme se optimalizovat výkon tak, aby spolu různé části čipu dobře spolupracovaly, ne tak, aby dával čip vysoké skóre v benchmarku.
Monika Gupta, projektová manažerka Googlu

Nový procesor má být o 80 procent rychlejší, než byl u Pixelu 5, a grafický výkon dokonce o 370 procent lepší. „Nejde ale jen o papírový výkon,“ vysvětlila Monika Gupta z Googlu. „Snažili jsme se optimalizovat výkon tak, aby spolu různé části čipu dobře spolupracovaly, ne tak, aby dával čip vysoké skóre v benchmarku. Benchmarky totiž neříkají moc o tom, jak rychlý telefon bude při běžném používání.“

Fotografie hraje hlavní roli

Google se dlouho chlubil tím, že jeho software dokáže i z běžných senzorů vyždímat více než konkurence, a to právě díky počítačově vylepšenému obrazu. Nyní ale svůj telefon vybavil i opravdu špičkovým (i když nikoli rekordním) senzorem.

Foto: Google

Hlavní snímač má 50 megapixelů, které software využije k tvorbě cca 12megapixelových fotek.

Kromě hlavního širokoúhlého snímače má telefon i ultraširokoúhlý objektiv, který zabere 114 stupňů. Dražší verze Pro pak dostala i 48megapixelový teleobjektiv, který umožňuje čtyřnásobné přiblížení.

Foto: Google

Teleobjektiv Pixel 6 Pro využívá periskopického uspořádání čoček.

To není málo, iPhone 13 má „jen“ trojnásobný. Na druhou stranu to zdaleka nedosahuje hodnot, které známe třeba ze Samsungu S21 Ultra (10násobný zoom). Pixel 6 to však hodlá dohnat právě počítačovými dopočty, ze kterých chce vydolovat kombinovaný až dvacetinásobný Superzoom. Jeho kvalitu samozřejmě budeme moci posoudit až při vyzkoušení.

Stejně tak se těšíme, až vyzkoušíme další předvedené triky. Google už v minulosti ukázal, že umí i z průměrných senzorů získat výborné fotky, ať už pomocí nočního režimu, nebo portrétu s dodatečně rozostřeným pozadím. Nyní přidal dalších pár vychytávek: automatické mazání rušivých prvků na fotce, dodatečné pohybové rozostření, nebo naopak automatické doostření rozostřeného obličeje.

Foto: Google

Pixel 6 umí doostřit pohybem rozmazaný obličej. Využívá k tomu informace z druhého fotoaparátu.

To vše jsou věci, jež mohou – pokud budou opravdu fungovat – významně vylepšit každodenní fotografie. A opět přibližují snímky, které jinak vyžadovaly drahé přístroje a hodně cviku, široké veřejnosti.

Pixel 6 přišel také s funkcí Real Tone, která má zajistit věrné zobrazení barev. Google strávil hodně času s odborníky, aby fotoaparát lépe zachytil všechny odstíny pleti. V minulosti to byl často problém, což souviselo s tím, na jakých fotkách se strojové učení trénovalo.

Neuronové sítě i bez internetu

Vlastní čip umožňuje Googlu, aby na telefonu běžely složité výpočty vyžadující strojové učení. Podle recenzentů, kteří měli možnost to otestovat, se to projevuje třeba „neuvěřitelně přesným diktováním“, které je pak podle Googlu mnohonásobně rychlejší než psaní na klávesnici. Příjemnou novinkou je možnost snadných úprav přepsaných slov přímo během diktování. A určitě se najde dost lidí, kteří ocení možnost diktovat i smajlíky. Uvidíme, jak to bude fungovat v češtině.

Obáváme se, že v češtině zatím nebude dostupná funkce, kterou nabízí Pixel v angličtině: past na telemarketéry. Můžete nechat telefon, aby za vás zvedl hovor z neznámého čísla a zeptal se, o co jde. Vy pak sledujete přepis v reálném čase a máte radost z toho, že jste dali telemarketérům ochutnat jejich vlastní medicínu.

Foto: Google

Pixel 6 poslouchá, co automat říká, a přepisuje jednotlivé možnosti, abyste si nemuseli pamatovat, kterou klávesu stisknout.

Novinkou je pak volání na obávané linky podpory. Telefon vám poradí, kdy volat, abyste nemuseli dlouho čekat. Pak Pixel 6 poslouchá, co automat říká, a přepisuje jednotlivé možnosti, abyste si nemuseli pamatovat, kterou klávesu stisknout. Nebaví vás čekat na lince? Pixel 6 vám dá vědět, až otravná hudba skončí a dojde na vás řada.

Má šanci prorazit?

Ve srovnání s novým iPhonem 13 jsou nové Pixely 6 asi o čtvrtinu levnější. Parametry jsou srovnatelné, Pixel nabízí o něco větší displej a papírově o trochu lepší fotoaparáty.

Papírový výkon ale obvykle nerozhoduje, který telefon se stane úspěšným. Pixel 6 chce proto bodovat i svým vzhledem, který je nutno říci odvážný a zaujme na první pohled. Panel s kamerami na zadní straně je výrazně vystouplý, ale po celé šířce telefonu, takže se po položení na stůl přístroj nehoupe.

Foto: Google

Telefon z profilu.

Aby měl Google šanci uspět na domácím americkém trhu, má dohodu o prodeji se všemi významnými operátory: AT&T, T-Mobile i Verizon. To je klíčové, protože právě skrze operátora si řada zákazníků obvykle telefony kupuje.

Je překvapující, že Google nabídku telefonu neosladil nějakým dalším lákadlem. V minulosti třeba svým zákazníkům dával dvouleté úložiště fotek a videí v plném rozlišení zdarma. Taková návnada by mohla zabrat, zvláště v případě, kdy chce Google přetáhnout lidi od konkurence, což nikdy není jednoduché.

„V současné době jsou tu dva hráči (myslí zřejmě Apple a Samsung, pozn. red.), kteří v minulosti odvedli skvělou práci. Doufáme, že se do tohoto uskupení probojujeme,“ uvedl Osterloh. „Ale bude to trvat dlouho.“

Reklama

Doporučované