Hlavní obsah

Gorily mohou chytnout koronavirus. Afrika zavírá parky, přijde o peníze

Koronavirus můžou chytit i gorily. Afrika zavírá parky, přijde o miliony.Video: Jan Marek, AP

 

Reklama

Další stovky milionů korun si kvůli koronaviru mohou odepsat i africké státy Kongo, Uganda a Rwanda. Tamní národní parky zavírají kvůli vzácným gorilám. Podle odborníků mohou koronavirus od člověka chytit stejně jako chřipku.

Článek

Národní park Virunga v Konžské demokratické republice je domovem třetiny světové populace goril horských, píše list International Business Times.

O poslední zhruba tisícovku ohrožených primátů se dělí s rezervacemi v Ugandě a Rwandě, která předloni na lístcích od turistů vybrala 19,2 milionu dolarů, což je v přepočtu bezmála půl miliardy korun.

Ohrožené gorily v Africe a jejich přínos státům.

Porod a výběr jména je kvůli půl miliardě svátek

Hojně navštěvovaní primáti jsou přitom důležitým zdrojem vládních příjmů, uvádí agentura AP. Ve rwandské ekonomice je podle ní cestovní ruch dokonce prioritou. Proto zvířata důsledně chrání, ale také je vyzdvihuje jako hlavní atrakci: narození mláďat a jejich pojmenování je tamní oblíbenou ceremonií.

Turisty ve Rwandě tak průvodci ke gorilám horským berou za nejvyšší ceny. Zážitek prodávají za 1000 dolarů, s odstupem čtyř a dvou stovek následují Uganda a Kongo, dodává deník New York Post.

Kolik stojí jeden vstup na výlet za gorilami?

Byznys stojí i bez zavírání

Kongo teď ale kvůli koronaviru jako první minimálně do 1. června svůj největší park uzavřelo. Dočasně se přidaly i tři rwandské rezervace, a přestože uganské areály takové opatření zatím nepřijaly, úřady a průvodci v zemi uvádějí, že striktní cestovatelská opatření jejich byznys stejně takřka zastavily.

„I když park zůstává otevřený, není v něm skoro ani noha kvůli omezení cestovního ruchu,“ popsal situaci šéf komerčního provozu afrických parků Dave Wilson, který provozuje rezervaci Akagera ve Rwandě.

Omezení provozu parků kvůli koronaviru.

Doporučení WHO i WWF. Nákaza oběma směry

Kongo a Rwanda uzavřením svých parků reagovaly na doporučení Světové zdravotní organizace (WHO) k limitování pohybu a kontaktu lidí, dodává International Business Times.

Varování vydal ale také Světový fond na ochranu přírody (WWF). Podle toho jsou nemoci člověka pro vzácné gorily přetrvávající hrozbou. Mohou od něj chytit jak chřipku, tak koronavirus, píše list Independent.

Rizika pro gorily.

Turisté zákazy nedodržují

I když přenos bývá spíš výjimečný, riziko je příliš velké. Současná nařízení v parcích omezují přiblížení k primátům na sedm metrů. Podle ochránců je ale turisté v 98 procentech setkání porušují.

Naposledy připravil lidský patogen o život dvě gorily horské před devíti lety - šlo o matku a její novorozené mládě. Dříve na obyčejné nachlazení umírali i šimpanzi, kteří v parcích rovněž žijí. Právě ti na člověka zřejmě ale také původně přenesli virus HIV, doplňuje International Business Times.

Reklama

Doporučované