Hlavní obsah

Grafika: Tři ze čtyř vakcín vlastní 10 zemí. Ty teď „řídí osud světa“

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

75 procent všech vakcín připadlo mezi 10 nejbohatších států. Ani ty ale nejsou za vodou, varují představitelé světových organizací. Dokud se očkovací látky nedostanou i mezi ty nejchudší, pandemii jen tak hrana nezazvoní.

Článek

Vakcíny jsou v současné době nejmocnější zbraní ve válce proti covidu. Počet dávek zasílaných do chudších zemí v rámci programu Covax je však žalostně nedostatečný.

Podle epidemiologů návrat k normálu po pandemii zaručí jedině naočkování 70 až 85 procent populace. Podle průzkumu agentury Bloomberg Economics při současném tempu dosáhnou některé bohaté země tohoto milníku do srpna, ale většina chudších zemí zůstane pod prahovou hodnotou do roku 2024 nebo později. To však neznamená, že bohatší země mají vyhráno.

Nerovnost, která během pandemie vznikla, je dle šéfa Světové zdravotnické organizace (WHO) Tedrose Adhanoma Ghebreyesuse vyloženě „skandální“. Tedros v pondělí varoval, že by žádná země bez ohledu na míru proočkovanosti neměla mít pocit, že je „za vodou“. Miliardy obyvatel chudších zemí představují tikající bombu pro rozšíření dalších mutací viru, který nezná hranic. Pandemie nebude zcela vymýcena, dokud se vakcíny nedostanou do celého světa.

Foto: Seznam Zprávy

Grafika ukazuje podíl populace jednotlivých zemí naočkovaných alespoň jednou dávkou vakcíny proti covid-19. Šedivé zóny jsou země bez dostupných dat.

„Svět zůstává ve velmi nebezpečné situaci,“ řekl Tedros při zahájení každoročního Světového zdravotnického shromáždění za přítomnosti představitelů 194 členských států. „Letos bylo hlášeno více případů než za celý rok 2020. Podle současných trendů počet úmrtí v příštích třech týdnech předstihne celkový loňský rok. To je velmi tragické,“ dodal.

Více než 75 procent všech vakcín bylo podáno pouze v 10 zemích. „Toto nejde říct diplomaticky: malá skupina zemí, které vyrábějí a nakupují většinu světových vakcín, řídí osud zbytku světa.“

Přední úředníci OSN ve čtvrtek vyzvali bohaté země, aby darovaly přebytečné dávky vakcín proti covidu-19 programu, který dodává zemím s nižšími příjmy ve snaze ukončit pandemii a vrátit světovou ekonomiku zpět na správnou cestu.

Program Covax, provozovaný WHO a vakcínovou aliancí GAVI, dodal od února 72 milionů dávek vakcín do 125 zemí – což je dostačující sotva pro jedno procento jejich populace, uvedl Tedros. Vyzval země, aby darovaly dávky vakcín Covaxu, aby bylo možné naočkovat 10 procent populace všech zemí do září a 30 procent do konce roku. To podle něj znamená příslib naočkování dalších 250 milionů lidí za pouhé čtyři měsíce. „To je zásadní pro zastavení nemocí a úmrtí, udržení bezpečnosti našich zdravotnických pracovníků, znovuotevření společností a ekonomik,“ řekl Tedros.

Foto: Seznam Zprávy

Graf podaných dávek vakcíny v poměru k populacím.

Podle vyjádření UNICEF si mohou země patřící do skupiny G7 a Evropské unie dovolit darovat více než 150 milionů vakcín zemím v nouzi, aniž by to ohrozilo jejich cíle.

„Globální nabídka je právě teď neuvěřitelně malá. Víme však také, že mnoho zemí s vysokými příjmy si objednalo více vakcín, než kolik potřebují,“ řekl generální ředitel aliance vakcín Gavi Seth Berkley.

Vakcínový závod

Vědci z celého světa vyvíjejí a testují desítky kandidátů na covidové vakcíny, ale většina těchto snah pravděpodobně selže. Podle Berkleyho mají ve fázi předklinického testování asi 7% šanci uspět. Ty, které se dostanou do klinických studií, mají asi 20% šanci.

Foto: Seznam Zprávy

Úspěšní i neúspěšní kandidáti v klinických studiích. Data k 25. květnu.

Zběsilé nákupy

Některé vlády si předobjednaly dostatek vakcín na několikanásobné naočkování svých občanů, čímž však připravily ostatní země byť jen o první dávky. Bohatší národy vsadily na nejslibnější vakcíny ještě před koncem klinických testů. To však ostatní země nutí k zoufalé honbě za vakcínami a opožďování očkovacích kampaní. Zde je pohled na globální situaci.

Co je to Covax?

Covax je celosvětová iniciativa pro spravedlivou distribuci vakcín proti covidu-19, jejímž cílem je shromáždit do konce roku 2021 dvě miliardy dávek. Zaštiťuje ji WHO spolu s Gavi a podporuje ji 190 zemí. Tento program spolupracuje s výrobci vakcín a vládami, které sdružují zdroje ze zemí s cílem umožnit spravedlivou distribuci schválených vakcín všem národům, bohatým i chudým. Bezplatné vakcíny by tak mělo dostat 92 nejchudších zemí světa.

První zemí, do které doputovaly vakcíny Covaxu, byla v únoru 2021 Ghana. Peking, který se zavázal, že Číňany vyvinuté vakcíny přetaví v „globální veřejné blaho“, se ke Covaxu připojil v říjnu 2020, šest měsíců po zahájení programu. Krátce po nástupu do funkce oznámil americký prezident Joe Biden, že se přidají i Spojené státy. V březnu 2021 Rusko požádalo o zařazení své vakcíny Sputnik V.

V dubnu WHO uvedla, že usiluje o posílení dodávek vakcín pro chudé země od nových výrobců, protože má za cíl zmírnit problémy s dodávkami vakcíny AstraZeneca z Indie, která byla doposud hlavním dodavatelem. USA uvedly, že se s ostatními zeměmi podělí o své zásoby až 60 milionů dávek AstraZenecy.

Nové údaje o celosvětové produkci vakcín naznačují, že do konce roku 2021 by mohlo být k dispozici až 12 miliard dávek, což je dostatečné pro očkování 70 procent světa. Pandemie má šanci skončit dříve v případě, že farmaceutické společnosti splní výrobní cíle a dávky budou rychle a spravedlivě rozděleny mezi všechny národy.

Reklama

Doporučované