Hlavní obsah

Greta mění kontinent hamburgerů a nenasytných aut. Mladí Američané jí naslouchají

Greta Thunbergová při plavbě na jachtě do USA.Video: Reuters

 

Reklama

Není to tak dlouho, co i média v Česku sledovala v podstatě v přímém přenosu, jak švédská teenagerka pluje na jachtě do Spojených států. Tamní názor na klimatické změny se začíná měnit a má to údajně na svědomí právě Greta Thunbergová.

Článek

„Sleduji ji už rok a jsem velmi nadšený, co dělá a jak nasměrovala mladé lidi ke stávkování,” odpověděl britskému deníku The Guardian Richard Walser, který Gretu přišel se svým jedenáctiletým synem přivítat poté, co po čtrnácti dnech doplula do Ameriky.

„Chci se ujistit, že my všichni budeme mít šťastnou budoucnost a lidé budou brát klimatické změny vážně,” odpověděla devítiletá Adeleine, která se svou matkou dorazila minulý týden na Gretin protest před Bílým domem.

A nejedná se zdaleka jen o Washington, kam americká mládež přichází vyjadřovat svůj nesouhlas ohledně klimatických změn. Ve státě Iowa se studenti nechali inspirovat Gretinými protesty. „Její stávky nám dodaly odhodlání přinutit naše rodiče a politiky, aby následovala taková řešení, která by nám mohla poskytnout aspoň malou šanci na životaschopnou budoucnost,” tvrdí iowští studenti podle Teen Vogue.

Jde ale pouze o pár hlasů z mnoha, které mladá aktivistka dokázala oslovit. Klima totiž i v Americe zajímá čím dál více lidí. Podle výzkumu The Guardian 70 % Američanů ve věku 18–29 let považují klimatické změny za reálnou hrozbu. Na druhou stranu pouze 58 % lidí starších 65 let si myslí to samé. Ve světě obrovských aut s velkou spotřebou se tak jedná o velký průlom. A právě jeden z důvodů se přičítá právě Gretě.

To, jak moc vážně v USA klimatické změny berou, se ale ukáže 20. září na celosvětové klimatické stávce, kde se mají sejít jak dospělí, tak mládež.

Foto: Repro Instagram, Seznam Zprávy

S Gretou Thunbergovou se sešel i Barack Obama.

S jedním velkým protivníkem ale Greta své síly poměřovat nehodlá. S prezidentem Trumpem. „Pokud ho o klimatické krizi doposud nebyl schopný nikdo přesvědčit, tak proč bych to měla být já?” řekla krátce po příjezdu do New Yorku.

Donald Trump dlouhodobě kritizuje téma klimatických hrozeb. To potvrdil i tím, že v roce 2015 odstoupil od Pařížské klimatické dohody, která se zavazuje udržet míru oteplování pod dvěma stupni Celsia.

„Nevěřím tomu,” vyjádřil se o globálním oteplování minulý rok znovu.

„V Americe se o klimatických změnách mluví jako o něčem, čemu buď věříš, nebo ne. Tam, odkud pocházím, je to holý fakt,” zareagovala minulý týden Greta na Trumpův výrok v americké talkshow The Daily Show with Trevor Noah.

Na to, co si myslí o New Yorku, odpověděla: „Je tady tolik všeho, všechno je velké a hlasité. Lidé tu mluví tak nahlas. Protože když jsem byla na lodi, nebylo tam nic. Jen oceán a samozřejmě zvuk vln, ale to je všechno.”

Hlavní událost pro Gretu ale teprve nastane 23. září. Chystá se oslovit členy OSN na klimatickém summitu. Už v minulosti ostře kritizovala lídry členských zemí, kteří se podle ní v otázce klimatických změn chovají jako děti.

Stejně jako Greta kritizuje odpůrce klimatických změn, tito odpůrci na oplátku kritizují ji. A mnohdy velmi ostře. Je třeba zmínit, že řada z nich je často spřízněná s průmyslem fosilních paliv. Rádi se strefují do Gretina nízkého věku a Aspergerovy nemoci, kterou trpí.

Reklama

Doporučované