Hlavní obsah

„Bla bla bla.“ Greta odbyla „zelené“ sliby vrcholných politiků

Foto: Profimedia.cz

Klimatická aktivistka Greta Thunbergová během zahájení třídenního summitu Mladí za klima v Miláně.

Reklama

Řešení klimatické krize vyžaduje činy, vzletná slova nestačí, vzkázala v úterý světovým lídrům aktivistka Greta Thunbergová během svého projevu na summitu Mladí za klima v Miláně. „Naše emise stále rostou. Věda nelže,“ varovala.

Článek

„Build back better (Bidenova fráze označující komplexní plán rekonstrukce, poznámka red.). Bla, bla, bla. Zelená ekonomika. Bla, bla, bla. Nulové emise do roku 2050. Bla, bla, bla,“ prohlásila osmnáctiletá švédská aktivistka na klimatickém setkání pro mladé v italském Miláně. „To je vše, co slyšíme od našich takzvaných vůdců. Slova, která znějí skvěle, ale zatím nevedla k žádným činům. Naše naděje a ambice se utápí v jejich prázdných slibech,“ dodala Thunbergová, která se po odeznění pandemie opět vrací na scénu.

Při svém úterním projevu narážela konkrétně například na slova Borise Johnsona: „Nejde o žádný drahý, politicky korektní zelený akt spočívající v objímání králíků,“ nebo na prohlášení indického premiéra Narendry Modiho o tom, že „boj se změnou klimatu vyžaduje inovaci, spolupráci a vůli“. Poukázal na to britský deník The Guardian.

„Samozřejmě, že potřebujeme konstruktivní dialog,“ řekla Thunbergová, která svou původně osamocenou stávkou za klima vyvolala milionové protesty mladých lidí. „Ale už 30 let od nich slyšíme bla, bla, bla a kam nás to dovedlo? Stále to můžeme zvrátit – je to možné. Chce to okamžité, drastické roční snížení emisí. Ale ne pokud to bude pokračovat jako dnes. Záměrná nečinnost našich lídrů je zradou všech současných i budoucích generací,“ prohlásila Greta Thunbergová s tím, že otázky klimatu se vážou k dalším problémům současného světa, například k příjmovým a sociálním nerovnostem.

Ze závěrů OSN vyplývá, že uhlíková stopa bude do budoucna stále narůstat. Stoupnout má do roku 2030 až o 16 %. Světovým cílem je přitom snížení emisí na polovinu, které by umožnilo udržení globálního oteplování pod mezinárodně dohodnutým limitem 1,5 stupně Celsia.

Otázkou emisí se bude zabývat Konference OSN o změně klimatu (COP26), která začíná v Glasgow 31. října. Státy, které výrazně přispívají ke znečištění životního prostředí, se zde budou muset zavázat k výraznějšímu snížení emisí, tak aby byly schopny dostát stanovenému cíli.

Zástupci OSN, Velké Británie a Spojených států amerických, se domnívají že konference známá pod zkratkou COP26 nepřinese průlom potřebný ke splnění cílů Pařížské dohody, ale připouští, že širší záměr konference, který spočívá „v udržení limitu 1,5 stupňů Celsia při životě“, je stále možné naplnit.

„Na akce tohoto typu zvou vybrané mladé lidi, aby předstírali, že nás poslouchají,“ uvedla na milánském summitu Thunbergová. „Ale oni nás očividně neposlouchají. Naše emise stále rostou. Věda nelže,“ dodala k akci pořádané italskou vládou, které se účastní stovky mladých lidí z celého světa.

Aktivisté na klimatickém setkání kritizovali také bohaté státy za to, že nepomáhají chudším zemím. Na předchozích klimatických summitech se bohatší země zavázaly, že budou poskytovat od loňského roku nízkopříjmovým státům pomoc ve výší nejméně 100 miliard dolarů (2,2 bilionu Kč) ročně.

„Prostředky slíbené od roku 2020, které ale ještě nebyly vyplaceny, je potřeba zvýšit,“ uvedla další ze zúčastněných Vanessa Nakateová z Ugandy. Delegát z USA Oscar Soria rovněž vyzval, aby chudším zemím byla odpuštěna část dluhu.

Schůze 400 mladých ekologických aktivistů z celého světa bude v Miláně pokračovat do konce září. Pracovní skupiny složené z mladých lidí se zde během diskuzí budou snažit přijít na to, jak zvýšit svou účast na globálním rozhodování, jaká může být jejich role při klimatické adaptaci a jak může vzdělání přispět ke vzniku společnosti, která si je vědoma klimatických problémů.

Podle italského ministra ekologie Roberta Cingolaniho by delegáti měli vypracovat návrhy, které pak budou předloženy na klimatickém summitu OSN v Glasgow. „Doufám, že vedle demonstrací, které jsou velmi užitečné, nám pomůžete nalézt nová řešení,“ řekl Cingolani.

V téměř 100 zemích světa vyšli v pátek mladí lidé do ulic, aby protestovali za klima. V Berlíně, kde vystoupila Greta Thunbergová, se stávky uspořádané ekologickým hnutím Fridays for future účastnilo téměř 100 tisíc lidí. V celém Německu pak 620 tisíc lidí.

Reklama

Doporučované