Hlavní obsah

Grilování eurokomisařů pokračuje. Nejsem superžena, bránila se Francouzka Goulardová

Foto: Evropská Unie 2019 - Zdroj: EP

Grilování eurokomisařů pokračuje. Nejsem superžena, bránila se Francouzka Goulardová.

Reklama

Potenciální eurokomisaře čeká ve čtvrtek další „grilovací” den. Europoslanci mají právo každému kandidátovi položit otázky mířící na to, jak jsou kompetentní v daném portfoliu. Na řadu přijdou Ital Gentiloni, Estonka Simsonová nebo Chorvatka Šuicová. Ve středečním slyšení měla největší potíže Francouzka Goulardová. Češka Věra Jourová přijde na řadu v pondělí.

Článek

Nová šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová navrhla europarlamentu složení svého týmu, které ovšem nemusí být konečné. Europoslanci mohou jednomu potenciálnímu členovi EK položit maximálně 25 otázek. Úspěch ve slyšení je podmínkou, aby se navržený komisař mohl opravdu ujmout úřadu. Každá členská země EU má v komisi jednoho člena.

Tzv. „grilování“ už má za sebou bývalá ministryně obrany a někdejší europoslankyně Sylvie Goulardová z Francie. Von der Leyenová ji navrhla na významný post komisařky pro vnitřní trh. Goulardová ale už dopředu čelila určité skepsi stran své politické minulosti. Kritici jí vyčítají epizodu z působení v Evropském parlamentu, kdy politička musela vracet dotaci ve výši přes 1,3 milionu korun. Údajně totiž vyplácela peníze svému asistentovi, o němž ale nebyla schopna dokázat, že pro ni opravdu pracoval.

Sylvie Goulardová při středečním grilování europoslance nepřesvědčila. Server Euractiv vyzdvihl otázku českého pirátského europoslance Marcela Kolaji, který se Goulardové ptal na spojení s americkým think-tankem Berggruen, který jí v době jejího europoslaneckého mandátu posílal pravidelně peníze. „Všechno bylo legální,“ odpověděla Francouzka. „Pokud vím, tak parlament povoluje výdělečnou aktivitu, ale nejsem žádná superžena,” prohlásila na svou obranu Goulardová.

Je možné, že kvůli kritickým hlasům nejsilnějších frakcí lidovců a socialistů bude Goulardová muset grilování podstoupit znovu. Členové liberální frakce ale upozorňují, že se může jednat jen o snahu oslabit třetí nejsilnější skupinu v parlamentu. „Je člověkem na pravém místě, který uřídí klíčové portfolio vnitřního trhu,” argumentovala po slyšení česká europoslankyně Dita Charanzová (ANO). Goulardovou podporuje i stranická a europoslanecká kolegyně Charanzové Martina Dlabajová.

Podle bruselského zpravodaje Financial Times přišla Goulardová na grilování v „útočné” náladě. Na Twitteru spekuluje, že to zřejmě nebyla nejlepší strategie, jak obhájit svůj post. Na druhou stranu se během slyšení řešily především její kontroverze, a nikoli její schopnosti zvládnout nové portfolio.

Česká europoslankyně Michaela Šojdrová už na Twitteru avizovala, že by byla pro to, aby se některé úlohy Goulardové nesvěřily. Šojdrová koordinuje v EP výbor pro vzdělání a kulturu. Zvažuje se, že Goulardová přijde o agendu audiovizuální oblasti, do které patří například podpora evropského filmu nebo kontroverzní zákon o copyrightu.

Podobný problém jako Goulardové se týká i Poláka Wojciechowského. I ten si vystoupení před europoslanci zopakuje. Navržený komisař pro zemědělství nepřesvědčil svou argumentací ohledně zemědělské reformy. Wojciechowského také současně vyšetřuje Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF).

Ve čtvrtek přijdou na „přetřes” Ital Paolo Gentiloni, který by se podle von der Leyenové měl ujmout agendy hospodářství. Další na řadě je pak Estonka Kadri Simsonová za sektor energetiky. Dotazy na propojení portfolia demokracie a demografie čekají na chorvatskou političku Dubravku Šuicovou.

Česká eurokomisařka Věra Jourová jde na „grilovací” řadu v pondělí 7. října. Televize Seznam na tento den chystá speciální vysílání.

V pondělí 7. října bude Televize Seznam vysílat speciál ke „grilování“ Věry Jourové před europarlamentem. Video: Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované