Hlavní obsah

Česko tím hrozilo, Gruzie to udělala. Neplatí za testování

Svět bez obalu: Gruzii čelí další vlně covidu. Podle odborníků za to může nízká proočkovanost.Video: RFE/RL

 

Reklama

Počty nakažených covidem-19 začaly v této zemi na pomezí Evropy a Asie znovu rychle růst. Gruzínská vláda proto přijala nová opatření, jejichž smyslem je hlavně přimět lidi se očkovat.

Článek

Neočkovaní Gruzínci se od září musí při vstupu do restaurací, tělocvičen či kosmetických salonů prokázat potvrzením o negativním testu. „Gruzínská vláda nebude hradit náklady na PCR testy ani na antigenní testy,“ prohlásil na tiskové konferenci Amiran Gamkrelidze, generální ředitel Národního centra pro kontrolu nemocí a veřejného zdraví. „Vláda nabízí očkování zdarma. Pokud jste se nenechali očkovat, ale chcete jít do restaurace nebo jiného zařízení, zaplaťte si test sami. Nebo ať vám ho zaplatí váš zaměstnavatel.“ Zuraba Chitaye, majitele baru v Tbilisi, tento krok příliš nepotěšil. „Stát nebude regulovat oblasti s mnohem vyššími riziky. Například nikdo neříká, že by do kostela měli chodit jen očkovaní lidé nebo lidé s testy. Proč? Protože se vláda bojí zasahovat do svého voličského jádra. Ale potřebují obětního beránka a tím jsme evidentně my,“ stěžuje si podnikatel.

Oproti tomu Ketevan Kvichidzeová z Asociace cestovního ruchu říká, že vládní opatření podporuje. „Většina zákazníků je podle našich údajů očkována, nebo se očkovat plánuje. Tato omezení mohou snížit počet zákazníků v některých odvětvích, ale později mohou mít pozitivní efekt. Situace, které jsme nyní v zemi svědky, může vyústit v lockdown, kdy se budou muset zavřít všechny podniky. Tato opatření tomu mohou zabránit,“ myslí si Kvichidzeová. Pouze asi 15 % Gruzínců už dostalo druhou dávku vakcíny. Vláda se chce pokusit toto číslo zvýšit co nejdříve na 60 %.

„Zřídili jsme v naší nemocnici očkovací centrum. Je zde pět sálů, což znamená, že můžeme očkovat 5000 lidí denně. Ukázalo se, že je to efektivní model a takových očkovacích center bude více,“ říká Javara Ugrekhlidze, zástupkyně ředitele Národní nemocnice v Tbilisi. Gruzie v současné době zažívá už čtvrtou vlnu pandemie covidu-19. V zemi s necelými čtyřmi miliony obyvatel se podle oficiálních údajů už nakazilo více než 568 tisíc osob a zemřelo přes 7900 lidí.

Více naleznete v úvodním videu. Další reportáže z produkce RFE/RL najdete zde.

Reklama

Doporučované