Hlavní obsah

Hackeři mohli mít pré. Tajná služba našla nebezpečnou díru ve Windows 10

Ilustrační foto.

Reklama

Americká tajná služba objevila zásadní chybu ve Windows 10. Pokud by ji hackeři využili, mohl by systém jejich činnost považovat za důvěryhodnou – mohlo jít například i o podvržené stránky internetového bankovnictví.

Článek

Microsoft přestal podporovat staré Windows 7 a IT specialisti upozorňovali, že slabin neaktuálního operačního systému mohou zneužít hackeři po celém světě.

Naneštěstí se však ukazuje, že se bezpečnostní díry objevují také v aktuálních Windows 10. Americká Národní bezpečnostní agentura (NSA), která mimo jiné zodpovídá za počítačovou bezpečnost amerických úřadů, oznámila v systému společnosti z Redmontu objev masivní bezpečnostní díry. Pokud by této slabiny využili hackeři, mohli by s její pomocí vytvořit software, který by pro systém vypadal důvěryhodně – to se týká nejen například instalovaných programů, ale mohlo jít také o podvržené stránky internetového bankovnictví.

Microsoft už chybu s označením CVE-2020–0601 opravil. Objevila se v jádru systému, v knihovně crypt32.dll a týkala se nejen nejrozšířenějšího operačního systému Windows 10, ale také serverových verzí Windows 2016 a 2019.

„V tomto případě nepanikařte a instalujte záplatu,“ řekl zpravodajskému serveru BBC Alan Woodward, expert na IT bezpečnost z Surrey University. A i když zatím neprosákly informace, že by chybu kdokoliv zneužil, je podle něj zásadní, protože zasáhla správu certifikátů a kryptografických zpráv. Zdůraznil však, že když se o chybě ví, využijí hackeři toho, že si někteří bezpečnostní záplatu nestáhnou.

Podle zástupců NSA se tajná služba na zveřejnění dohodla s Microsoftem a teprve na jeho žádost svou roli v odhalení slabého místa přiznala. Zatím však není jasné, jak dlouho „tajní“ o chybě věděli. V minulosti se NSA pokoušela podobných zranitelných míst využít pro špionáž, v tomto případě k tomu však podle všeho nedošlo.

Reklama

Doporučované