Hlavní obsah

Hackeři se nabourali do účetnictví rakouských lidovců, médiím poslali tajné dokumenty

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Šéf rakouských lidovců a bývalý kancléř Sebastian Kurz.

Reklama

Centrála rakouských lidovců se stala terčem kybernetického útoku, oznámil to šéf strany a bývalý kancléř Sebastian Kurz. Hackeři měli ve velkém krást a falšovat data. Do médií pak dorazily dokumenty o stranickém účetnictví. V Rakousku je přitom v plném proudu kampaň před parlamentními volbami vyvolanými pádem Kurzovy vlády po aféře Ibiza Gate.

Článek

„Na servery Lidové strany došlo k cílenému hackerskému útoku s cílem ukrást, implantovat, manipulovat a falšovat data. Nejedná se pouze o útok na lidovce, ale také o útok na demokratický systém,” prohlásil na tiskové konferenci šéf strany Sebastian Kurz.

Hackeři zřejmě prolomili heslo vysoce postaveného stranického činitele a jeho prostřednictvím se dostali do interního systému a administrace, díky čemuž mohli krást a upravovat data.

„Byli to profesionálové, žádní začátečníci,” řekl ve čtvrtek v ústředí lidovců bezpečnostní expert Avi Kravitz s tím, že stopy mohou vést i do zahraničí. „Podíl domácích nebo zahraničních zpravodajských služeb nelze vyloučit,” cituje ho dál list Der Standard. Lidová strana (ÖVP) už informovala úřad pro ochranu ústavy.

Tajné účetnictví?

Útok hackerů, který začal letos 27. července, měl trval pět týdnů. Odhalila ho kontrola bezpečnostních firem, kterou si ÖVP objednala po publikacích týdeníku Falter o jejím údajném tajném účetnictví. Podle Falteru strana ukrývá skutečné financování volební kampaně. Stranické dokumenty ale dorazily i do dalších médií, například Der Standard už 20. srpna zveřejnil interní seznam dárců ÖVP.

Strana zprávy popírá, dokumenty o které se média opírají, prý mohou být zčásti zfalšované. Novináři týdeníku Falter ale neměli na čtvrteční tiskovou konferenci přístup. „To, že nás ÖVP nepozvala, má důvod: jsme jediní, kdo mohou položit správné otázky, protože jsme celou věc prozkoumali. To Sebastian Kurz nechce, chce PR, ne žurnalistiku,” reagoval na Twitteru šéfredaktor Falteru Florian Klenk.

Právě týdeník Falter společně s německými investigativci informoval, že vyšetřovatelé aféry Ibiza Gate spojené s krajně pravicovou Svobodnou stranou Rakouska (FPÖ) mají v hledáčku i obě největší rakouské strany: ÖVP a sociální demokracii SPÖ.

Ve stínu Ibizy

Aféru Ibiza Gate spustila publikace videa zachycujícího tehdejšího předsedu FPÖ Heinze-Christiana Stracheho při korupčním jednání. Na videu se objevil také pozdější šéf parlamentní frakce FPÖ Johann Gudenus.

Politik si na videu pořízeném ve vile na španělském ostrově Ibiza před rakouskými volbami v roce 2017 říká domnělé neteři ruského oligarchy o volební pomoc výměnou za přidělení státních zakázek.

Po propuknutí skandálu se rozpadla koalice lidovců a Svobodných. Rakousko má nyní přechodnou úřednickou vládu v čele s bývalou šéfkou ústavního soudu Brigitte Bierleinovou.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Předsedkyně rakouských sociálních demokratů Pamela Rendiová-Wagnerová.

K volbám půjdou Rakušané v neděli 29. září. Podle dosavadních průzkumů jasně vedou Kurzovi lidovci s podporou kolem 35 procent, o druhé místo s 20 procenty soupeří sociální demokraté vedení Pamelou Rendiovou-Wagnerovou a Svobodní v čele s Norbertem Hoferem.

Podle předvolební matematiky budou nejspíše ve hře tři možnosti vládního uspořádání: velká koalice lidovců se sociálními demokraty, trojkoalice lidovců, Zelených a liberální strany NEOS, která funguje na místní úrovni v Salcburku, nebo oživení půdorysu první Kurzovy vlády lidovců a Svobodných.

Reklama

Související témata:

Doporučované