Hlavní obsah

Hájka postavili mimo policejní službu. Jako už pár sudích před ním

Foto: Profimedia.cz

Robert Hájek teď nemůže řídit fotbalové zápasy ani vykonávat policejní službu. Obojí v důsledku jeho trestního stíhání.

Reklama

aktualizováno •

Fotbalový sudí a zároveň policista Robert Hájek, jenž je obviněn v kauze Romana Berbra, byl postaven mimo službu. Stalo se tak den poté, co web Seznam Zprávy uveřejnil článek o tom, že jeho šéf dosud k případu nezaujal stanovisko.

Článek

Na kalendáři byl lístek označený 16. říjnem, když Roberta Hájka jíní policisté zatkli a obvinili z trestných činů spojených s údajnou fotbalovou korupcí. O necelé tři týdny později, ve středu 4. listopadu, Hájkovi jeho nadřízený Leoš Tržil poblahopřál na Facebooku k narozeninám. Den nato řekl reportérovi Seznam Zpráv, že Hájka dosud mimo službu nepostavil, protože čeká na právní analýzu. A jen pár hodin poté, co o věci vyšel tento článek, se rozhodl, že jej z aktivní služby vyčlení.

Detektivové z ústecké expozitury Národní centrály proti organizovanému zločinu obviňují Hájka z toho, že měl jako hlavní sudí ovlivnit zápas ČFL Živanice–Vyšehrad (1:2), a to ve prospěch hostí. Vše měl organizovat sportovní ředitel pražského klubu Roman Rogoz.

„Před hlavním vchodem do sídla FAČR předal Roman Rogoz cestou Jana Hořejšího, sekretáře Řídící komise pro Čechy, za takto ovlivněný zápas Robertu Hájkovi plnění ve formě finanční hotovosti ve výši nejméně 100 000 Kč, které Robert Hájek přijal jako odměnu za ovlivnění zápasu,“ přinesl server Lidovky.cz citaci z policejního dokumentu.

„Roberte, všechno nej“

Čas od sdělení obvinění plynul, týdny ubíhaly, ale Robert Hájek v aktivní policejní službě zůstával, přestože obvyklým postupem v případě jejich trestních stíhání bývá postavit policisty mimo službu. Hájkovi místo toho brigádní generál Leoš Tržil, šéf Krajského ředitelství policie Jihomoravského kraje, poslal přes sociální sítě narozeninovou gratulaci.

Foto: Repro

Ve středu brigádní generál obviněnému policistovi poblahopřál, ve čtvrtek řekl reportérovi Seznam Zpráv, že čeká na právní analýzu. A v pátek Hájka postavil mimo službu.

Minulý týden, ve čtvrtek 5. listopadu, pak Tržil vysvětlil reportérovi Seznam Zpráv situaci: „Zadal jsem právníkům, aby zanalyzovali text obvinění Roberta Hájka. Zkoumá se, zda by skutečnosti, které jsou tam popsány, mohly mít vliv na výkon jeho služby u Policie ČR.“

K pátku 6. listopadu už Hájka výkonu služby zprostil. „Ano, Robert Hájek je postaven mimo službu. Ale nebudu to řešit mediálně,“ poznamenal k tomu nyní Leoš Tržil.

Jeho postup tedy blíže vysvětlil e-mailem major Pavel Šváb z tiskového oddělení Krajského ředitelství policie Jihomoravského kraje: „Brigádní generál Leoš Tržil obdržel potřebné materiály 21. října. Obratem policistovi odňal souhlas s jinou výdělečnou činností rozhodčího a nechal si vypracovat právní analýzu pro rozhodnutí ve věcech služebního poměru (pro možné využití i jiného institutu, např. propuštění). Na základě výsledků analýzy rozhodl o zproštění výkonu služby, realizovaném v pátek 6. listopadu.“

Robert Hájek patřil mezi osoby, které měly k hlavní postavě celé aféry, dnes už bývalému místopředsedovi FAČR Romanu Berbrovi velmi blízko. Snad je spojovala i láska k policejní uniformě.

Jak známo, Berbr byl v éře socialistického Československa členem Sboru národní bezpečnosti, dokonce referentem krajské správy Státní bezpečnosti.

Ostatně současných či bývalých policistů je mezi funkcionáři FAČR i rozhodčími celá řada. Jen namátkou: U policie pracoval předseda FAČR Martin Malík, stejně jako ředitel STES Miroslav Platil. V nyní už rozpuštěné rozhodcovské komisi Jozefa Chovance zasedali další vyznavači hesla „Pomáhat a chránit“ Martin Wilczek a Pavel Mareš.

A mezi sudími by se dokonce našly případy podobné tomu Hájkovu, kdy se rozhodčí-policisté kvůli trestnímu stíhání vlastní osoby ocitli mimo výkon policejní služby.

Vaňkát se soudí se státem o miliony

Osobou úzce spjatou s Romanem Berbrem je bezpochyby i Zdeněk Vaňkát, člen vedení Ústeckého krajského fotbalového svazu, který v lize působí na pozici asistenta rozhodčího. A v minulosti pracoval jako kriminalista.

Fotbalově se nejvíc zviditelnil v květnu 2013. Několik klubů nižších soutěží, jež tehdy Markétě Haindlové poskytly nominaci potřebnou pro kandidaturu na pozici předsedkyně Fotbalové asociace ČR, potkal hned o následujícím víkendu podobný osud, který nabídl tyto společné jmenovatele: změny v nominaci rozhodčích na jejich zápasy, kvanta červených karet a penalt, výsledkové debakly.

Jedním ze zmíněných klubů byl tehdy celek Malše Roudné, na jehož utkání přijel místo původně nominovaných německých sudích Zdeněk Vaňkát se svými kolegy. V Rokycanech jim pak vyloučil tři hráče, nařídil proti nim penaltu, a protože došlo ke zraněním hráčů Roudného, klesl jejich počet pod předepsané minimum. Proto nebyl zápas dohrán a Roudné ho prohrálo 0:4.

Zápas byl notně medializován. Ale kvůli němu Zdeněk Vaňkát problémy neměl. Naopak postoupil na ligovou listinu. Mnohem větší trable přišly, když byl obžalován, že se měl coby policista spolupodílet na plánu albánských gangsterů a vykrást vilu pražského politika Rudolfa Blažka.

Strávil řadu měsíců ve vyšetřovací vazbě, přišel o práci u policie. Ale u soudu nakonec Zdeněk Vaňkát vyhrál. Všechny obžalované totiž soud zprostil viny s tím, že celá akce byla policejní provokací. Se Zdeňkem Vaňkátem jsme o případu podrobněji hovořili zde.

Poté, co jej soud osvobodil, požádal Zdeněk Vaňkát o náhradu škody za měsíce ve vyšetřovací vazbě, ušlý výdělek a další škody, které mu trestní stíhání způsobilo. „Protože mi ministerstvo spravedlnosti na moji žádost o odškodnění v zákonné šestiměsíční lhůtě ani neodpovědělo, rozhodl jsem se podat k soudu žalobu,“ vysvětlil posléze Zdeněk Vaňkát.

Po státu požaduje náhradu 9 363 477 korun.

Pastyřík? Začalo to u Horníkova třicetníku

Hůř dopadl jiný policista-rozhodčí Vladimír Pastyřík. Další muž z Berbrovy „stáje“ se v roce 2004 zapletl do aféry spojené se žižkovským manažerem Ivanem Horníkem, který si u něj po telefonu za úplatek domlouval pomoc v ligovém utkání Viktorie proti Brnu.

„Zachovej mi přízeň a třicetník je tam pro tebe,“ řekl Horník do telefonu. „Jasně, uvidíme se v neděli,“ reagoval na to v rozhovoru Pastyřík.

Ten se neustále dovolával údajné nelegálnosti odposlechů, na kterých jeho trestní stíhání stálo. Městský soud v Praze nicméně Pastyříkovi pravomocně potvrdil osmiměsíční podmíněný trest s odkladem na dva roky, pokutu 30 000 korun a také tříletý zákaz výkonu funkce rozhodčího.

Pastyřík ztratil práci u policie, zaměstnání posléze našel jako revizor Plzeňských městských dopravních podniků.

A když mu vypršel zákaz, vrátil se i do fotbalu jako rozhodčí. Na ligovou listinu už se sice nevrátil, ale působil na úrovni třetí nejvyšší soutěže, tedy České fotbalové ligy, a divizí.

Co je kouzelné: Jméno Vladimír Pastyřík se opět vynořuje i v epizodní roli aktuální aféry. A to ve spojitosti s utkáním ČFL Loko Vltavín – Vyšehrad (0:2), které se hrálo loni v květnu. Podle serveru Lidovky.cz nejprve Roman Berbr zpracoval hlavního rozhodčího utkání Jana Cihláře, kterému měl údajně slíbit postup do vyšší soutěže, když pomůže Vyšehradu.

Následně se pak měl podle serveru Lidovky.cz setkat vyšehradský ředitel Roman Rogoz v den utkání jak s Janem Cihlářem, tak s jeho asistenty Zdeňkem Mudrou a Vladimírem Pastyříkem, a to v restauraci McDonald's na pražském Zličíně, kde je měl instruovat, jak má utkání dopadnout.

Z jmenované trojice rozhodčích v aktuální aféře figuruje na seznamu obviněných toliko Jan Cihlář.

V článku došlo dodatečně k drobnému zpřesnění textu o Vladimíru Pastyříkovi.

Reklama

Související témata:

Doporučované