Hlavní obsah

Hamáček: Nejsem pro rozvolnění od pondělka. Byla by to cesta do pekel

Foto: Profimedia.cz

Ministr vnitra Jan Hamáček.

Reklama

Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček v rozhovoru pro Seznam Zprávy říká, že by vláda měla ještě o týden počkat. Nouzový stav se podle něj tak protáhne až do konce roku.

Článek

Ministři budou v neděli rozhodovat, zda od příštího týdne přejde země do volnějšího režimu opatření, která jsou vyhlášena kvůli koronavirové pandemii. Ačkoli se zkraje týdne zdálo, že bude možné otevřít restaurace, služby a obchody a umožnit také větší setkávání lidí, situace s nákazou se postupně zkomplikovala.

„Můj osobní názor je takový, že by se s tím uvolňováním mělo od pondělí počkat, a vůbec bych na to nespěchal a nechal bych to ještě ve čtvrtém stupni,“ říká vicepremiér Jan Hamáček s odkazem na systém PES, podle jehož stupnice se koronavirová opatření řídí.

Jan Hamáček byl přitom jedním z prvních vládních politiků, který v týdnu rozvolňování zpochybnil. „Já chápu tlak veřejnosti na uvolňování, ale v současné situaci by to byla cesta do pekel,“ uvedl v pátek v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Hovoří v něm také o tom, jak tento týden mluvil mezi čtyřma očima s premiérem Andrejem Babišem o neshodě v koalici kolem úpravy daní, nebo o politickém napětí kolem chystaného tendru na stavbu nových bloků v Jaderné elektrárně Dukovany.

Vláda bude v neděli jednat o rozvolnění opatření k příštímu týdnu. Otevřely by se tak obchody, provozovny služeb… Vaše výroky ohledně rozvolňování byly spíš skeptické. Budete tento názor prosazovat i na nedělní schůzi vlády?

Za mě stále platí to, že by se rozvolňování nemělo uspěchat a neměli bychom opakovat chybu z léta, kdy se rozvolnění přehnalo a bohužel nás stálo spoustu úsilí situaci na podzim zlepšit. Takže já bych nikam nepospíchal. Navíc data, která jsem viděl v minulých dnech, nejsou uspokojivá, máme několik tisíc nakažených denně. Pokles epidemie se zpomalil a vzorec vychází jen těsně pod hranicí třetího stupně, a to jenom celostátně. Pokud se detailně koukneme na jednotlivé kraje, okresy, některé z nich jsou na pátém stupni a právě tam je velké riziko další exploze. Nechám to na Ministerstvu zdravotnictví, je to jejich odpovědnost, ale můj osobní názor je takový, že by se s tím uvolňováním mělo od pondělí počkat.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný však v pátek také nebyl k případnému rozvolňování optimistický.

Přesně tak, já chápu tlak veřejnosti na uvolňování, ale v současné situaci by to byla cesta do pekel. Když se podíváme na ta čísla, tak to jsou čísla, na kterých Izrael zavíral zemi, takže já bych byl opravdu opatrný.

Dočkají se Češi normálních vánočních svátků?

Berte to jako můj soukromý odhad, ale já si myslím, že pokud to necháme ještě týden zavřené, dostaneme se do situace, že přejdeme do třetího stupně, a to by znamenalo, že Vánoce strávíme s otevřenými obchody, restauracemi a dalšími službami.

Na základě jakých dat bude vláda o případném rozvolňování rozhodovat?

Máme data každý den od Centrálního řídícího týmu Ministerstva zdravotnictví. Podkladů máme spoustu a ta má opatrnost vychází právě z těchto dat, která nejsou pro Česko ideální. Ukazují, že epidemie sice klesá, nicméně už neklesá tak rychle jako uplynulé dva týdny. Reprodukční číslo je dnes někde kolem 0,9, což je hodně a je navíc hodně nakažených seniorů. Takže jakkoliv to čistě matematicky vyjde na třetí stupeň, já osobně pro ten přesun nebudu.

Budete jako vláda žádat o další prodloužení nouzového stavu, jak jste původně plánovali - tedy do 20. prosince?

Samozřejmě, vychází to z Protiepidemického systému ČR (PES), a pokud jsme tedy ve čtvrtém stupni a posuneme se do třetího, i to vyžaduje nouzový stav, takže podle mě bude nouzový stav až do konce roku.

Vládní střet o daňový balíček

ČSSD ve sněmovním výboru nepodpořila doporučení schválit státní rozpočet, po čtvrtečním jednání s premiérem jste řekl, že s vládním návrhem souhlasíte. Co za to budete od premiéra chtít?

Já jsem řekl, říkám to stále a řekl jsem to i premiérovi - sociální demokracie a její ministři hlasovali pro vládní návrh státního rozpočtu, to znamená, že vládní návrh státního rozpočtu samozřejmě podpoříme. A pokud se tam v průběhu jednání objeví nějaké pozměňovací návrhy, budeme o jejich podpoře jednat, ale pro vládní návrh hlasovat budeme.

I když ale pro návrh zvedne ČSSD ruku, jenom s hlasy ANO to nebude stačit…

To ano, ale pokud by rozpočet nezískal většinu ve Sněmovně a hlasovaly by pro něj jenom dvě koaliční strany, není to důvod k rozpadu vlády. Mělo by to za následek rozpočtové provizorium. Takže jsme řešili okrajově i požadavky KSČM, která pro rozpočet zatím nechce zvednout ruku. Ale konkrétní požadavky s ní bude vyjednávat ANO, protože smlouvu o toleranci s komunisty má premiér.

Vládní návrh počítá pro rok 2021 se schodkem 320 miliard. A s návrhem daňového balíčku premiéra Babiše by schodek stoupl o několik desítek miliard…

Osud daňového balíčku jsme samozřejmě řešili. Pan premiér má svou představu, jak to dopadne v Senátu, a já mám také svou představu. Popravdě řečeno, nemůžeme dělat skoro nic než jednat se senátními kluby. Ale Senát je samozřejmě suverén a ve Sněmovně se musíme nějakým způsobem postavit k tomu, jaký senátní návrh nám pošlou. Takže je otázkou, jak bude senátní návrh vypadat, ale z mého pohledu je cokoliv lepší než návrh, který schválila Sněmovna.

Vy jste už v Senátu s kluby jednal o tom, že by senátoři do návrhu vrátili daň z příjmů 19 a 23 procent plus zvýšení daňové slevy. Myslíte si, že podpoří váš návrh?

Nedokážu to teď odhadnout. Senátní klub ODS vychází z programu ODS - to znamená, že oni hodně trvají na tom masivním snížení daně k 15 procentům a nevadí jim astronomický deficit, což mě překvapuje. Z jednání se STANem jsem měl pocit, že se spíše kloní k tomu, aby deficit nebyl tak vysoký, to samé zastávají také lidovci, TOP 09 a klub Pro region. Ještě jsem ale nejednal s Piráty. Ale ti, se kterými jsem se zatím o návrhu bavil, jsou skeptičtí k návrhu schválenému Sněmovnou.

Připustil premiér, že by zvedl ruku pro návrh ze Senátu, který je tedy spíše skeptický k jeho návrhu daňových změn?

Pokud Senát pošle přepracovaný návrh, tak ANO bude znovu rozhodovat o tom, zda zvedne ruku pro astronomický deficit a pro návrh, který Andrej Babiš v minulosti označil za katastrofu. A samozřejmě nemohu mluvit za něj, ale ze včerejšího jednání mám pocit, že stále trvá na svém návrhu 15 a 23 procent.

Na jednání jste také řešili přídavky na děti. Ohledně tohoto návrhu jste se posunuli ke shodě?

V tomto směru jsme se shodli, ale nechci zatím říkat, o kolik se přídavek navýší. Důležité je, že jsme se na navýšení shodli, ale přesné parametry ještě oznámíme.

Vyškrtnout Rusko a Čínu z Dukovan?

Tento týden se měla konat Bezpečnostní rada státu, kde se mělo jednat především o tom, zda budou ruské a čínské firmy vyloučeny z tendru na dostavbu Dukovan. Jednání bylo zrušeno, ale až se bude hlasovat příště - budete hlasovat pro vyloučení?

Bezpečnostní radu státu nekomentuji.

Ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček z vaší strany ale neměl problém s tím říct, že bude proti, aby se Rusko a Čína na dostavbě Dukovan podílely.

Jednání Bezpečnostní rady státu je neveřejné a říkám, že do té doby, než proběhne, nebudu nic komentovat.

Jaký tedy máte názor na to, aby byla v tendru schválena bezpečnostní pojistka - tedy vyloučení Ruska a Číny?

Já si myslím, že z technického a procesního hlediska ten tendr jde jedinou možnou cestou, jakou může jít, protože jsme si nevyjednali výjimku ze zákona o zadávání veřejných zakázek na stavbu jaderné elektrárny jako některé státy. To znamená, že musíme postupovat podle zákona o zadávání veřejných zakázek.

Vláda ale schválila, že účast Ruska a Číny na tendru představuje bezpečnostní riziko.

Na vládě byla shoda, že v rámci paragrafu, který umožňuje výjimku, zformulovala bezpečnostní komunita zájmy státu a ty byly předané zadavateli, což je ČEZ. A teď je třeba vyhodnotit, zda všichni uchazeči splňují či nesplňují bezpečnostní kritéria.

Pokud by se Rusko a Čína nevyloučily, podle zahraniční studie neziskové organizace Evropské hodnoty hrozí, že jejich firmy nabídnou nejnižší cenu, a pokud nebudou vybrány, mohou nastat dlouhé tahanice u soudu. Není tedy lepší, aby byly vyškrtnuty?

Já jsem přesvědčen, že soudní spory hrozí Česku v obou případech. Buď od vyloučených uchazečů, nebo od třetích stran, které by nás žalovaly za to, že jsme neuplatnili tu bezpečnostní výjimku a obešli jsme zákon o zadávání veřejných zakázek. Takže to je taková Sophiina volba a musíme zhodnotit, které riziko je větší.

V době, kdy se bojuje o to, zda se tendr vypíše, nebo nevypíše do konce roku, odjel do Ruska prezidentův poradce Martin Nejedlý. Jak to vnímáte?

Pokud vím, tak do Ruska jel s pověřením pana prezidenta, tudíž je to věc Kanceláře prezidenta republiky. Takže pokud ho tím Miloš Zeman pověřil, je to jeho pravomoc a jeho věc.

Reklama

Doporučované