Hlavní obsah

Hamáček ostře proti Babišovi: Chce pomoci nejbohatším, tam ho srdce táhne

Foto: ČTK

„Není možné pomáhat zároveň nejslabším i nejbohatším za cenu, že u toho zničím rozpočet,“ zlobí se Jan Hamáček.

Reklama

„Patnáctiprocentní daň označoval premiér za megapodvod ODS. Muselo se něco stát, co z megapodvodu udělalo tah hnutí ANO – a já předpokládám, že to byl průzkum veřejného mínění,“ říká šéf ČSSD v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Článek

Zbývá rok do voleb a další fungování Babišova kabinetu je ohroženo. Komunistům, kteří vládu tolerují, dochází trpělivost. Šíří se spekulace o úřednické vládě. A aby toho kromě boje s epidemií nebylo málo, vládní lídři jsou v konfliktu i kvůli daním.

Premiér Babiš navrhuje, aby zaměstnanci odváděli 15 procent, zatímco vicepremiér Hamáček 19. Ve čtvrtek o tom definitivně hlasováním rozhodne Sněmovna.

„Je to politický spor, který může voličům hodně naznačit o pravé podstatě a programových cílech hnutí ANO. Vzhledem k tomu, na koho je to zacílené, ukazuje se, kam premiéra srdce táhne, když chce pomoci těm nejbohatším,“ říká v rozhovoru Jan Hamáček.

Jak dlouho tedy ještě vydržíte v Babišově vládě?

Já jsem nezaznamenal nějaké zásadní turbulence, které by překračovaly běžný rámec. Jak se blíží konec volebního období, tak vždycky naroste míra spekulací, jestli ta vláda vydrží, nevydrží, co bude po volbách… V naší vládě zásadní problém není.

Ne? Vždyť hlavní lídři – šéfové koaličních stran – posílají do Sněmovny dva konkurenční návrhy na snížení daní. Vy 19 procent, premiér 15, rozdíl pro státní rozpočet 90 miliard. To není zásadní problém?

Ne, tohle je ideový spor. To není něco, na čem by se lámala vláda. Premiér přichází s návrhem, který má devastující dopad i pro státní rozpočet, což znamená ve svém důsledku neschopnost vlády nebo státu zajišťovat veřejné služby, zdravotnictví, sociální služby. Těch 90 miliard ročně vybraných na daních tam bude chybět. A současně to je projekt, který pomáhá nejvíc lidem, kteří berou 80 až 100 tisíc. A to je něco, na co sociální demokracie prostě přistoupit nemůže.

Takže když projde Babišem navrhované snížení, odejdete z vlády?

Dokážu si představit několik důvodů pro odchod z vlády. Ale to, že se nedohodneme na daňových sazbách, je samozřejmě nepříjemné, ale na druhou stranu je to věc, kterou bude ve finále řešit zase Andrej Babiš, protože to bude problém ministerstva financí. A já jsem očekával, že ministerstvo financí přijde s nějakým návrhem, jak to kompenzovat. Například s bankovní daní, kterou jsme navrhovali, ale nepřišlo. Tak si těch 90 miliard bude muset stát půjčit. Z mého pohledu je to politický spor, který může hodně naznačit voličům o pravé podstatě a programových cílech sociální demokracie a hnutí ANO. Vzhledem k tomu, na koho je to zacílené, vidíme, že pan premiér neuvažuje levicově. Ukazuje se, kam ho srdce táhne.

Vy to teď budete hrát tak, že Babišovo ANO je pro bohaté a ČSSD pro ostatní?

Tak pokud někdo navrhne, že chce pomoci těm nejbohatším… A není náhoda, že nejvíc nadšená je z toho ODS. Tady bohužel Andrej Babiš realizuje její dávný sen a dělá něco, co se nepodařilo ani Topolánkovi s Nečasem… A to už dávám úplně stranou, že ten, kdo na tom vydělá velmi slušně, budou banky. Protože ti lidé, kteří dneska berou 80 až 100 tisíc, ty peníze nedají do spotřeby, která by pomohla ekonomice. Budou spořit a uloží je do banky. Proto my navrhujeme jít raději cestou zvýšení základní slevy na poplatníka, což pomáhá víc nízkopříjmovým lidem.

Proč to premiér Babiš vlastně dělá, že chce zavést patnáctiprocentní daň?

Já si myslím, že mu to někdo doporučil. Že to vyšlo z průzkumů veřejného mínění. Mimochodem, je to krok, který, tuším, ještě v prosinci v roce 2018 v televizní debatě s předsedou občanských demokratů Petrem Fialou označil za megapodvod ODS. Takže tam se muselo něco stát, co z megapodvodu ODS udělalo nečekaný tah hnutí ANO – a já předpokládám, že to byl průzkum veřejného mínění.

Doposud ale Andrej Babiš pomáhal plnit levicové sny, jako je zvýšení penzí nebo slevy na jízdném, takže jste museli být také spokojeni, ne?

Na celé debatě se hodně ukazuje, že nikde ve světě neexistuje politická strana pro všechny. Takovou stranu neznám. A snaha být politickou stranou pro všechny pak samozřejmě vede k absurditám, že nejdřív pomohu těm slabším, seniorům, nezaměstnaným a tak dále. A pak pomůžu bohatým. Ale protože nechci nikoho naštvat, tak ve finále zničím státní rozpočet, protože preferuji výdaje a už neřeším příjmy. Ale takhle to nejde. Proto se tady dělí politické strany na levici a pravici, kdy ta levice říká: My zajistíme nějakou fungující sociální síť, nicméně bude to za cenu vyššího přerozdělení. A pravice říká: Ne, ať se každý stará sám o sebe. Ale hybrid hnutí pro všechny prostě v demokratickém světě nikdy nefunguje.

Když budou chybět peníze z daní na veřejné služby, které vy sociální demokraté považujete za klíčové, jako je zdravotnictví nebo sociální péče, tak to už bude důvod pro odchod z vlády?

Samozřejmě. Ale rozpočet na příští rok je hotový a tam jsme se dohodli, tam ty peníze jsou. Tohle bude neřešitelný rébus pro rozpočet roku 2022. Já myslím, že paní ministryně financí trošku nespí. Motivací ODS je tlak na veřejné služby a na jejich následnou privatizaci. To jsme koneckonců viděli za hejtmana Bendla ve středních Čechách, kdy mrknutím oka prodal většinu krajských nemocnic za velmi podivné ceny.

Andrej Babiš také podniká ve zdravotnictví… Jakože by si také pořídil nějaké vyhladovělé nemocnice?

Trošku mě překvapuje, že jim v tom pomáhá nebo že hnutí ANO našlo symbiózu s ODS. Já jsem zatím z výroku pana premiéra nezaznamenal, že by to chtěli privatizovat, ale tímhle k tomu otevírají cestu.

V koaliční smlouvě mezi ANO a ČSSD se píše, že „obě strany se zavazují, že vládní návrhy zákonů, a to o státním rozpočtu a daních, budou předloženy výlučně jako koaličně dohodnuté“. To se teď nestalo, takže smlouva je porušena nebo už neplatí?

To evidentně neplatí ze strany hnutí ANO. Že pan premiér podal patnáctiprocentní daň jako poslanec, jaksi není v souladu s koaliční smlouvou. Ale otevřeně řečeno, už se tady takovýto postup několikrát stal.

Vy budete mít příští rok v dubnu odložený stranický sjezd. Průzkumy ukazují, že se pohybujete kolem pětiprocentní hranice nutné pro vstup do Sněmovny. Budete ještě jako předseda ČSSD pokračovat?

Tohle je věc, na kterou je z mého pohledu čas. My jsme demokratická strana, to znamená, že nás čekají okresní konference, krajské konference. Takže tohle bude předmětem diskusí a já uvidím, jakou podporu mám. Otázkou je, jak se k tomu budou stavět v jednotlivých regionech.

Politickými kuloáry létají informace, že Jan Hamáček chce skončit a míří na post velvyslance. Někdo říká v Kanadě, jiný v Portugalsku…

Portugalsko je novinka, to jsem ještě neslyšel. Já neumím portugalsky. Anglicky umím poměrně slušně. Ale rozhodně žádné ambice v diplomacii nemám. Já to nešířím a občas to aktivně šíří Tomio Okamura, ale ten není můj tiskový mluvčí.

Spíš se ptám, jestli se vám nechce po letech skončit v politice?

Já jsem vždycky říkal, že nechci umřít v politice. Ale to rozhodnutí bude moje a rozhodně to není tak, že jsem si někde vyjednal trafiku, to je nesmysl.

Proč se teď šíří tolik spekulací o úřednické vládě, kterou prosazuje prezident Zeman?

To je hloupost. Stačí si přečíst ústavu. Jediný, kdo může rozhodnout o úřednické vládě, je Andrej Babiš. Protože jakákoliv debata o úřednické vládě předpokládá jeho demisi. To znamená, že pokud Andrej Babiš nepodá demisi, je celá debata o úřednické vládě zbytečná. Tím dokazuji, jak je to celé absurdní.

Jde o to, jestli ho k tomu prezident Zeman netlačí, nebo mu to doporučuje?

Historicky tady byla řada premiérů, kteří měli velmi napjaté vztahy s prezidenty a žádný prezident toho premiéra k demisi nedonutil. V tomhle případě je veškeré rozhodování na premiérovi, a pokud premiér nerozhodne o demisi, jakože premiér Babiš o tom opravdu neuvažuje, tak je to celé akademická debata.

Není to tak, že Andrej Babiš se naštval na ČSSD, chtěl vás vyhodit z vlády a pokračovat s nálepkou úřednické vlády?

Kdyby se Andrej Babiš naštval a vypověděl nám koaliční smlouvu, tak to automaticky neznamená úřednickou vládu.

On si to tak možná představoval.

Já do hlavy panu premiérovi nevidím. A z jeho úst jsem jakoukoliv zmínku o úřednické vládě neslyšel.

Prý je na ČSSD hodně naštvaný kvůli výroku ministryně Maláčové o debilovi nebo kvůli vašemu nápadu na zřízení vyšetřovací komise, která by zjistila, jaké chyby udělala vláda před druhou vlnou epidemie.

Každá spolupráce má samozřejmě nějaké problémovější období. Pan premiér můj návrh na vyšetřovací komisi pochopil tak, že je to mířené na něj a že já tady usiluji o jeho kriminalizaci, což takhle to myšleno nebylo. Já jsem to pak vysvětloval v několika rozhovorech, že mým cílem je, aby ta komise prostě autoritativně řekla, zda ten stát postupoval dobře, nebo špatně. Zda ty mechanismy jsou nastavené dobře, nebo ne, zda je potřeba něco měnit. A rozhodně mi nejde o nějakou kriminalizaci kohokoliv. Chci jen, aby si stát po takovéto krizi za použití svých mechanismů řekl, zda tu krizi zvládl, nebo ne, a zda potřebuje nějaké změny.

Reklama

Doporučované