Hlavní obsah

Plán na úřednickou vládu. Premiér místo Babiše je vytipován

Foto: Dan Materna / MAFRA / Profimedia, Profimedia.cz

Generální ředitel ČEZu Daniel Beneš. O tom, že by mohl být premiérem, se nechce s novináři vůbec bavit.

Reklama

Rok před volbami se objevují informace o plánu, že by vláda Andreje Babiše nedokončila řádné volební období.

Článek

V čase, kdy jsou vládní strany rozhádány o daně a vyšetřovací komisi na covid, pracuje podle zdroje Seznam Zpráv blízkého hradní kanceláři prezident Miloš Zeman na tom, že by premiér Andrej Babiš předčasně skončil a místo ministrů ANO a ČSSD se ujal řízení země úřednický kabinet.

A že jeho tvrzení nemusí zůstat jen u teoretické možnosti, dokládají další zjištění v politických kruzích.

S nabídkou stát v čele úřednické vlády byl podle informací redakce osloven generální ředitel mocné polostátní společnosti ČEZ Daniel Beneš, který je dlouholetým kamarádem a zároveň chráněncem prezidenta Zemana.

Podle zjištění Seznam Zpráv se Daniel Beneš na přelomu října a listopadu sešel s předsedou komunistů Vojtěchem Filipem, jenž má k prezidentovi také blízko a který má být do plánu na vznik úřednické vlády zapojen.

„Takové vládě, která by nebyla postavena na výsledku voleb, by se to dnes samozřejmě dělalo asi snáz než vládě politické,“ řekl Seznam Zprávám Vojtěch Filip. „Politická vláda to má v situaci, kterou Česká republika nemohla za dobu své existence zažít, těžší,“ uvedl s odkazem na koronavirovou pandemii.

Předseda komunistů dokonce přiznal i schůzku s ředitelem ČEZu Benešem. „Scházím se s ním pravidelně. Za prvé jako Budějovičák mám za zády Temelín. A za druhé jsem to byl já, kdo tady ve středu organizoval podpisy na mimořádnou sněmovní schůzi k dostavbě Dukovan,“ řekl Filip.

Bavili se spolu i o variantě, že by se Beneš stal úřednickým premiérem? „To jsem slyšel, ale ne od něj. Šíří se to jako informace a já nevím, odkud to pochází,“ odvětil Filip.

To, že se na toto téma sešel Beneš s předsedou komunistů, však redakci sdělil Benešův blízký spolupracovník. Podle něho šlo o iniciativu Vojtěcha Filipa.

Seznam Zprávy se svými informacemi kontaktovaly i Daniela Beneše, ale přes prostředníka vzkázal, že nemá zájem na toto téma vůbec hovořit.

Informace o možném konci Babišovy vlády říkají, že by mohl přijít už zkraje příštího roku, konkrétně v lednu. Potíže kabinetu mohou reálně odstartovat už v prosinci právě komunisté, pokud v závěrečném hlasování nepodpoří státní rozpočet.

Stačí, když vláda odmítne jejich požadavek přesunout deset miliard z armádního rozpočtu. „To je naše zásadní podmínka. A také jsme to premiérovi řekli. On zatím odpověděl, že bude vyjednávat i s jinými subjekty, to je samozřejmě jeho právo,“ řekl Vojtěch Filip.

Opoziční lídr a předseda ODS Petr Fiala, který zrovna chce kvůli selhání vlády v koronavirové pandemii vyvolat hlasování o vyslovení nedůvěry, však moc nevěří, že by KSČM skutečně přestala Babiše podporovat.

„Víte, že já pro ty nepolitické vlády moc nejsem. Ale teď bych si dovedl představit do nějakých jarních předčasných voleb něco takového jako kabinet, který podpoří všechny strany. Ale bavíme se o něčem, co není reálné. Já nepředpokládám, když se dívám na komunisty a socialisty, co drží vládu, že by vůbec k něčemu takovému dospěli. Ale pokus vyslovit vládě nedůvěru pokládám za důležitý, vždyť přece všichni viděli, jak to Andrej Babiš nezvládá,“ řekl předseda ODS.

Přeje si skutečně Miloš Zeman úřednický kabinet?

„To nezávisí ale na panu prezidentovi, to závisí spíš na panu předsedovi vlády. Pan prezident by v případě, že by pan předseda vlády byl k takovému kroku připraven, jistě našel variantu, jak to udělat,“ řekl k tomu Vojtěch Filip.

Samotný Andrej Babiš o variantě změny vlády mluvil podle zdroje Seznam Zpráv na konci minulého týdne s prezidentem na schůzce v Lánech. Je prý ochoten připustit rekonstrukci vlády a nově ji sestavit z úředníků a nestranických odborníků, ale rád by zůstal v jejím čele a premiérský post opouštět nechce.

„Jsou to jen další typické sněmovní zaručené poudačky,“ říká na to mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. „Na příští týden, konkrétně na středu, je plánováno tradiční a pravidelné přátelské setkání pana prezidenta s panem premiérem v Lánech,“ odpověděl Zemanův mluvčí dále na dotaz, zda se prezident s premiérem o variantě úřednické vlády bavil.

Důvody pro vznik úřednické vlády má prezident podle zdroje blízkého Hradu dva. Tím prvním je snaha dát Andreji Babišovi osm měsíců před volbami čas se zkonsolidovat po těžkém podzimu, kdy on sám a jeho vláda nezvládla nástup druhé vlny koronavirové epidemie.

Čas má být přitom využit k tomu, aby se Babiš připravil na volby a uspěl v nich tak, aby byl schopen sestavit vládu. Jinými slovy – dostat ho do podobné situace jako v květnu 2017, kdy jej tehdejší premiér Bohuslav Sobotka odvolal z vlády a za půl roku Babiš triumfoval ve volbách.

Druhým důvodem je pak podle informací Seznam Zpráv klíčový tendr, který má polostátní ČEZ vypsat v prosinci tohoto roku. Jde o dostavbu jaderné elektrárny Dukovany za šest miliard eur, tedy cca 160 miliard korun.

V tendru nejde jen o jeho obrovský objem. Tajná služba BIS totiž opakovaně varuje před ovlivněním dostavby jaderné elektrárny ruskými a čínskými agenty ve snaze zajistit energetickou závislost České republiky na obou zemích.

Šéf polostátního ČEZu s dobrým vztahem k prezidentu Miloši Zemanovi je přitom tím člověkem, který má k obřímu tendru logicky velmi blízko.

Podle informací Seznam Zpráv mocný šéf energetické společnosti není nabídkou na nové angažmá nadšen. Jako člověk, kterého s prezidentem pojí rodinné přátelství, má však údajně problém návrh hlavy státu přímo odmítnout.

Pokud by ale nakonec nabídku Beneš oficiálně dostal a odmítl, má prezident ještě druhou variantu. Tou by měl být guvernér České národní banky Jiří Rusnok.

Reklama

Související témata:

Doporučované