Hlavní obsah

Hamáček přiznal, že zradil svého přítele. Kvůli cestě do Ruska

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Vicepremiér Jan Hamáček a bývalý předseda slovenského parlamentu Andrej Danko.

Reklama

Podle slov vicepremiéra Jana Hamáčka bývalý předseda slovenského parlamentu Andrej Danko nevěděl o tom, že se plánovaná cesta do Ruska nakonec konat nebude. A že ho v té souvislosti využil.

Článek

Ministr vnitra a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) přiznal, že do zpravodajské hry vtáhl svého přítele.

Jak je známo, součástí jeho delegace na cestě do Moskvy, která byla na poslední chvíli zrušena, měl být také bývalý předseda slovenského parlamentu Andrej Danko.

Hamáček v pořadu Interview České televize uvedl, že Danka požádal, aby mu zprostředkoval kontakty v Rusku.

To, že celá cesta byla připravována dle Hamáčka jako zastírací manévr a že ho tedy zasáhl do zpravodajské hry, podle vicepremiéra Danko nevěděl.

„Bohužel to je věc, která se dotkla mého dlouholetého přátelství,“ řekl Hamáček. „Nevěděl o Vrběticích, ani že bude cesta zrušena,“ doplnil Hamáček.

Cesta do Ruska byla zrušena den před tím, než Hamáček s premiérem Andrejem Babišem (ANO) oznámili, že za odpálením skladu plného munice stojí podle vyšetřovatelů s největší pravděpodobností příslušníci ruské vojenské rozvědky GRU.

A v této souvislosti oznámili, že dojde k vyhoštění ruských diplomatů z Česka.

Danko ve svém dřívějším vyjádření pro Deník N řekl, že se Hamáček měl v Moskvě setkat s ruským ministrem průmyslu a obchodu Denisem Manturovem.

Příběh krycí cesty ovšem narušují nová zjištění Seznam Zpráv, že Hamáček chtěl při plánovaní cesty do Moskvy zahladit některé informace o výbuchu skladu ve Vrběticích. Podle řady svědků měl Hamáček, který byl v inkriminované době pověřen řízením Ministerstva zahraničí, ve skutečnosti plánovat do Moskvy odjezd s cílem vyměnit mezinárodní skandál související s útokem za dodávky vakcíny Sputnik V. A dále také za možnost, že by se v Praze uskutečnil vrcholný politický summit Joea Bidena a Vladimira Putina.

Hamáček to popírá. V úterý o informacích jednala na uzavřeném jednání Sněmovna. Dostavili se i šéfové zpravodajských služeb, kteří se inkriminované schůzky zúčastnili. Na ně ovšem na plénu vůbec řada nedošla a jednání bylo přerušeno.

Seznam Zprávy dříve uvedly, že Danko domlouval také jednání se šéfem Státní dumy Vjačeslavem Volodinem.

Andrej Danko se nyní už ke své roli nechtěl vyjadřovat, ale nastíněný scénář s Volodinem v odpovědi nepopřel.

„Řešte to vy doma, vtáhli jste nás do nepříjemné situace. Co bylo, je jedno. Máte před volbami a nebudu se účastnit politických her,“ odepsal předseda SNS Andrej Danko redakci na otázku, jak vysvětlil situaci šéfovi Státní dumy Volodinovi.

Reklama

Doporučované