Hlavní obsah

Hamáček už o cestě do Moskvy mluvit nechce. Poslancům pošle náhradníka

Foto: Jan Pospíšil, Seznam Zprávy

Vicepremiér Jan Hamáček stále ještě neodpověděl na klíčové otázky své životní aféry.

Reklama

Ministr vnitra Seznam Zprávám řekl, že se ke kauze Vrbětice už vyjadřovat nebude. Vyhne se i otázkám poslanců ve Sněmovně. Dluží však několik důležitých odpovědí.

Článek

Členové sněmovní komise pro kontrolu činnosti Vojenského zpravodajství měli před týdnem jasno: vicepremiér Jan Hamáček plánoval cestu do Moskvy, ačkoliv měl tou dobou informace o útoku ruských agentů na muniční sklad ve Vrběticích.

Komise proto oficiálním usnesením ministra vnitra vyzvala, aby veřejnosti a orgánům Sněmovny motivy k plánování moskevské mise pravdivě a srozumitelně vysvětlil.

Hamáček totiž původně veřejnosti sdělil, že jede do Moskvy vyjednat dodávky ruské vakcíny Suptnik V a summit Putin-Biden v Praze, ale za několik dní uvedl, že šlo jen o kamufláž. Tuto verzi však vyvrátil například ředitel Vojenského zpravodajství.

Předseda sociální demokracie však ve středu dal voličům i kolegům ve Sněmovně mizivou šanci, že by se od něho nějakého vysvětlení dočkali.

Seznam Zprávám řekl, že ke kauze už nic říci nechystá. Nevyhoví tedy ani zmíněnému požadavku poslanecké komise pro kontrolu vojenských zpravodajců.

„Já už jsem na všech relevantních sněmovních orgánech vystoupil, včetně bezpečnostního výboru, hovořil jsem i na plénu. Vzhledem k tomu, že celá věc je předmětem vyšetřování orgánů činných v trestním řízení, nebudu se k věci dále vyjadřovat,“ napsal vicepremiér Seznam Zprávám.

Hamáčkovu cestu do Moskvy od minulého týdne podle zjištění Seznam Zpráv prověřuje Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ).

Otázky, na které Jan Hamáček dosud neodpověděl

1. Proč jste chtěl odjet do Moskvy, když už jste měl informaci o útoku ruských agentů GRU na muniční sklady ve Vrběticích?

2. Jak jste si za těchto okolností představoval uzavření obchodu na nákup vakcín Sputnik V a jednání o uspořádání summitu Biden-Putin v Praze? Co přesně jste chtěl v Rusku nabídnout?

3. Byla cesta vaším nápadem, nebo jste plnil něčí přání?

4. Pokud byste v Rusku uspěl, domluvil Sputnik i summit, jak jste plánoval postupovat v řešení vrbětické kauzy v Česku?

Předseda komise pro kontrolu Vojenského zpravodajství Vít Rakušan (STAN) se vysvětlení od ministra vnitra vzdát nechce. „My se budeme chtít z naší pozice komise tématem cesty Jana Hamáčka do Moskvy ještě zabývat,“ řekl Seznam Zprávám Rakušan.

Přestože neřekl, jak konkrétně bude komise nyní postupovat, dal najevo, že záleží jenom na Hamáčkově ochotě věc vysvětlovat.

„My jsme Jana Hamáčka vyzvali k vysvětlení, protože jsme to považovali za nutné, ale nejsme vyšetřovací komise, a pokud on se tomu bude vyhýbat, z pozice naší komise už nemáme další nástroje, jak ho k tomu donutit,“ dodal poslanec Rakušan.

Že by Jan Hamáček projevil vůli ve Sněmovně svoje motivy na cestu do Moskvy vysvětlit, je ale nepravděpodobné. Příležitost totiž mohl dostat před poslanci bezpečnostního výboru, na jehož čtvrtečním jednání měl dle pozvánky vystoupit - a to při projednání státního závěrečného účtu Ministerstva vnitra a zákonu o pobytu cizinců.

Podle zjištění Seznam Zpráv se však předseda sociální demokracie na výbor nedostaví, zastoupit ho má jeho náměstek. Redakci to sdělil místopředseda výboru Zdeněk Ondráček (KSČM), který je zpravodajem návrhů, k nimž měl Hamáček ve výboru vystoupit.

„Hamáček si hrál na agenta, byl blbej a do vysvětlení se zamotal, sednul na zpravodajskou hru. To je všecko. Co se týká výboru, mluvil jsem s panem náměstkem ministra vnitra, který mi řekl, že na výbor přijde pouze on a paní ředitelka. Nepřijde ani policejní prezident,“ řekl Seznam Zprávám Ondráček.

Opozice jasno nemá

I kdyby však Jan Hamáček plánoval na jednání dorazit, je pravděpodobné, že by se jeho cesta do Moskvy na program jednání výboru nedostala. Ve výboru mají většinu vládní strany a komunisté, jejichž poslanci se k dotazům Seznam Zpráv vyjádřili tak, že kolem Hamáčkovy moskevské akce otazníky nemají. Uvedl to nejen již citovaný komunista Ondráček, ale i poslanec hnutí ANO Jiří Mašek či sociální demokrat Jan Birke.

Opozice si je jejich převahy vědoma. „Pan Hamáček se schovává za vyšetřování, jenže nám i veřejnosti informace chybí. Na výboru máme právo jednotlivé body navrhnout, pochopil jsem však, že by se nenašla většina, abychom projednání moskevské záležitosti na program dostali. Musely by se asi objevit nějaké další důkazy. Jako opozice se na to ale budeme i nadále ministra Hamáčka ptát,“ řekl Seznam Zprávám místopředseda výboru pro bezpečnost Pavel Žáček z ODS.

Bývalý ministr spravedlnosti a předseda sněmovní komise pro kontrolu činnosti rozvědky Pavel Blažek (ODS) je toho názoru, že okolnosti Hamáčkovy cesty do Moskvy a různé rozpory ve vysvětlování může vyzkoumat už jen policie.

„Ta se může ptát po podrobnostech této cesty, co se řešilo na konkrétních schůzkách, kdo na nich byl, kde se scházeli a tak dále. Toto jde jen na policii, ve Sněmovně na plénu nebo v komisi to nezjistíme. Policie může srovnávat tvrzení jednotlivých vyslýchaných a odhalit tak případné rozpory,“ uvedl Blažek.

Reklama

Doporučované