Hlavní obsah

Hamáček: Zadržený pár je v policejní cele, riziko terorismu v Česku není vyšší

Foto: Profimedia.cz

Ministr vnitra potvrdil informace svého rakouského protějšku.

Reklama

Jestli se v zemi mohou nacházet i další podezřelí z terorismu, odmítl ministr vnitra komentovat.

Článek

Ministr vnitra Jan Hamáček potvrdil, že policie v Česku ve středu zadržela dvojici podezřelou z terorismu. S informací původně přišel rakouský ministr vnitra Herbert Kickl.

„Došlo k zadržení dvou cizinců na Letišti Václava Havla na základě evropského zatýkacího příkazu a má to souvislost s teroristickými útoky na vlaky v Německu,“ potvrdil Hamáček informace, které ve čtvrtek zveřejnilo i Policejní prezidium.

Jak a v kolik hodin k zadržení došlo, Hamáček neuvedl. Podle českého ministra vnitra ale v zemi není zvýšená hrozba teroristického útoku: „Nemáme žádné informace, které by naznačovaly, že by nám hrozil nějaký teroristický útok. Policie vycházela na základě mezinárodní policejní spolupráce. To znamená, že ve chvíli, kdy obdržela informaci, že tito dva lidé jsou na palubě letadla a je na ně evropský zatykač, zatkla je,“ dodal s tím, že dvojice je nyní v policejní cele a další postup se řeší.

Zadržení podle vyjádření rakouského ministra vnitra tvořili společnou buňku s Iráčanem podezřelým z útoků na vlaky v Německu.

Německé generální státní zastupitelství uvedlo, že dvaačtyřicetiletý Iráčan zadržený ve Vídni zjevně sympatizoval s Islámským státem. Podle rakouské prokuratury ve vlacích nikdo nepřišel o život jen díky technické chybě.

Otázku, jestli se na území ČR mohou pohybovat i další podezřelí z terorismu, Hamáček ve čtvrtek odmítl komentovat.

Reklama

Související témata:

Doporučované