Hlavní obsah

Hamáček „zazdil” dopis řeckého ministra. Ten ho žádal o azyl pro dětské uprchlíky

Foto: cssd.cz

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) v září obdržel dopis od řeckého ministra pro bezpečnost občanů. Nijak nereagoval.

Reklama

Řecký ministr pro bezpečnost občanů zaslal Janu Hamáčkovi dopis, ve kterém ho žádá o pomoc se čtyřiceti nezletilými uprchlíky. Řecko vyslalo výzvu do zemí Evropské unie i do Norska. Celkově se jedná o 2 500 dětí. Jan Hamáček řecké straně neodpověděl. „Na tyto dopisy se standardně neodpovídá,” říká ministr. Na existenci dopisu upozornil server HlídacíPes.org

Článek

Podle dopisu, který získal server HlídacíPes.org, žádá řecký ministr pro ochranu občanů Michalis Chryssochoidis své evropské partnery o pomoc s rozmístěním 2 500 nezletilých uprchlíků bez dospělého doprovodu. Podle řeckého deníku Kathimerini příliv nových uprchlíků na ostrovy v Egejském moři v minulých měsících zesílil.

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) reagoval na svém Twitteru s tím, že dopis není ničím novým, pouze snahou Řecka vyvolat debatu o přemístění migrantů. Navíc se podle něj jedná o sedmnáctileté lidi bez nároku na azyl. To ministrovi nedává valný smysl.

V reakci pro Seznam Hamáček vysvětluje, že dopis obdržel 10. září. „Běžnou praxí je, že dopisy podobného informativního charakteru jsou zasílány proto, aby vyvolaly debatu na evropské úrovni. Na tyto dopisy se standardně neodpovídá. Výzvy k relokacím se objevují průběžně,” napsal ministr.

Reakci ministra Hamáčka kritizuje europoslankyně Michaela Šojdrová (KDU-ČSL), která už dříve navrhovala, aby Česko přijalo okolo 50 dětských syrských uprchlíků. Hamáček podle ní tvrdil, že celý rok čekal na odpověď řecké strany a že pokud ji nebude mít, nebude reagovat. „Teď odpověď máme a já jsem překvapená, že pan ministr nemá potřebu se k tomu vyjádřit pozitivně. Vždyť Česká republika má možnost těm dětem pomoct,” řekla pro Seznam Michaela Šojdrová.

Ani premiér Andrej Babiš Šojdrovou na jaře tohoto roku nepodpořil a snahu označil za nesmyslnou. „Česko má už debatu za sebou, já bych se k tomu nevracel,” řekl český premiér ve čtvrtek před odletem do Lucemburska. „My se v první řadě staráme o naše děti, my máme tady plno svých problémů,” dodal.

Foto: Profimedia.cz

Europoslankyně Michaela Šojdrová (KDU-ČSL)

„Pro Andreje Babiše to možná uzavřené téma je, pro děti, které nemají perspektivu, to rozhodně uzavřené není,” okomentovala premiérovy výroky europoslankyně Šojdrová. Dodává, že ani pro Řecko to zcela jistě není uzavřené téma, podle ní se Řekové snaží najít věrohodné partnery v rámci EU a očekává, že těmi spojenci jsme.

Slováci prý dopis nedostali

Podle zjištění Seznamu se ale dopis řeckého ministra Chryssochoidise neobjevil například u našich východních sousedů. Tisková mluvčí slovenského ministerstva vnitra sdělila, že žádný takový dokument neevidují.

Šojdrová však tvrdí, že dopis obdržely některé další členské země Evropské unie. Vyjma těch, které už v minulosti uprchlíky přijímaly. Výzvu ale obdrželo například Norsko, které v Unii není a naopak Velká Británie, která v ní ještě stále je, ji nedostalo, říkají novináři ze serveru HlídacíPes.org.

Podle europoslankyně na něj některé státy už zareagovaly pozitivně, jiné ještě ne. „Nikdo z nich to ale takto nebagatelizuje, jako česká strana,“ dodala Šojdrová.

U české vlády a Hamáčka očekává Šojdrová pozitivní reakci. „Budu prostřednictvím vedení KDU a ostatních demokratických stran žádat o to, aby se k tomu česká vláda postavila pozitivně. A pana ministra Hamáčka jsem požádala o schůzku,” uvedla Šojdrová.

Vnitro ale zřejmě nevěří naléhavé výzvě řecké strany a podle informací Seznamu je přesvědčeno, že se nejedná o děti, ale o mladistvé kolem patnácti až sedmnácti let, zejména z Afghánistánu a Pákistánu. Michaela Šojdrová však serveru HlídacíPes.org tvrdila, že už na jaře předala konkrétní seznam dětí mladších 14 let.

Na řecký dopis pro Seznam reagoval zakladatel iniciativy Češi pomáhají Jaroslav Miko: „Je to nedůstojné. Nevidím jediný racionální důvod, proč ty děti nepřijmout. V Česku jsou rodiny, které by se o ně postaraly a v rámci naší iniciativy jsme pro ně zajistili zkrácené řízení. Je to celé jen politická otázka.”

Podle Mika by kladné zareagování na řeckou prosbu zlepšilo obraz České republiky v zahraničí. Sám navštívil uprchlický tábor na řeckém ostrově Lesbos. Podle něj je situace alarmující: „Místo stanů tam děti spí v dírách a nad sebou mají jen igelit,” popisuje.

Reklama

Doporučované