Hlavní obsah

Hamáček na Seznamu: Babiš má se Zemanem skryté plány, jinak by šel do střetu

„Já se necítím ponížen. My bojovali za správnou věc, a ukázalo se, že z banální výměny ministrů se stal boj o Ústavu."Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Tříměsíční vládní krize je pryč. Zůstala po ní díra v ústavě, ČSSD byla ponížena a její šéf Jan Hamáček si ujasnil, čeho všeho je tandem prezident – premiér schopen.

Článek

„Ukázalo se, že pan premiér Babiš má své limity toho, čeho je schopen dosáhnout a má své limity toho, jak moc chce rvát za svá ústavní práva,“ hodnotí předseda ČSSD Jan Hamáček ve Výzvě Seznamu tříměsíční vládní krizi.

Během ní si jeho strana nedokázala prosadit výměnu vlastního ministra kultury. Hamáček je kvůli tomu naštvaný na prezidenta Zemana, který to celé blokoval a také premiéra Babiše, který se odmítl bít za koaličního partnera. Proto mu už nemůže důvěřovat tak, jako letos na jaře. Jak tedy bude s šéfem ANO dál vycházet?

„Určitě můžeme dál věcně komunikovat, dál tu káru společně táhnout, pokud nás to bude bavit. Přes léto se ale staly věci, které naši důvěru narušily. Jako podraz beru premiérův návrat z dovolené, to byla kudla do zad,“ říká Hamáček o momentu, kdy Babiše zničehonic veřejně oznámil, že s kandidátem ČSSD Michalem Šmardou ve vládě sedět nebude.

„Síla premiéra je vždy v tom, jak je schopen bojovat z své kompetence. Václav Klaus, Miloš Zeman nebo Jiří Paroubek jako premiéři za to byli schopni bojovat a také jim žádný prezident tohle neudělal, nikdy spory o ministry nedošly takhle daleko,“ říká šéf sociální demokracie.

ČSSD si po dlouhých týdnech sice povedlo prosadit odvolání Antonína Staňka z ministerstva kultury, ale už ne jmenování místopředsedy strany Michala Šmardy na jeho místo. Přesto to Hamáček nebere jako ztrátu suverenity.

„Já se necítím ponížen. My bojovali za správnou věc, a ukázalo se, že z banální výměny ministrů se stal boj o Ústavu. Pan premiér má své limity, čeho dokáže dosáhnout. Ukázalo se že pan prezident si překreslí hřiště podle svého a není většinová vůle mu čelit,“ komentoval ve Výzvě Seznamu předseda ČSSD, jak hodnotí více než tříměsíční vládní krizi.

Podle něj tu byla velká snaha dostat sociální demokracii z vlády tak, aby si ji mohl prezident Miloš Zeman doplnit svými lidmi. „Kdyby ČSSD z vlády odešla, tak by premiér dostal na Hradě dobře míněné rady, kdo má obsadit uvolněná místa po našich ministrech,“ uvedl Hamáček.

„Jakmile se Miloši Zemanovi otevře prostor, tak on jej vyplní. Takže kdyby měl možnost mít větší vliv na vládu, tak by to udělal. Andrej Babiš má očividně plány s Milošem Zemanem do budoucna, protože jinak kdyby premiér chtěl uhájit své ústavní kompetence, tak by se situace vyvíjela jinak,“ dodal.

Reklama

Doporučované