Hlavní obsah

Hampl vyjádřil souhlas s případným vedením Senátu. Mluví se i o Horské a Kuberovi

Senátor Hampl by podle svých slov mohl být šéfem Senátu. Naznačil i podporu jiných stran.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Předsedy tří nejsilnějších stran v Senátu čeká v pondělí jednání o předsedovi horní komory parlamentu. Senátor Václav Hampl (KDU-ČSL) ve čtvrtek pro Televizi Seznam připustil, že by do čela mohl usednout právě on. Nyní v dalším rozhovoru pro Večerní zprávy reaguje na situaci po druhém kole senátních voleb.

Článek

V Senátu by se i po letošních volbách měla dodržet nepsaná zásada, že předseda horní parlamentní komory má být z nejsilnější frakce. V neděli se na tom shodli v televizi Prima znovuzvolení senátoři Jaroslav Kubera (ODS) a Jiří Čunek (KDU-ČSL).

Vzhledem k několika dosud nezařazeným senátorům ale zatím není jasné, která strana nakonec bude mít nejpočetnější klub.

Pro Kuberu by nominace na předsedu Senátu byla čest, ale počká na další vyjednávání. Čunek naznačil, že by spíše chtěl zůstat hejtmanem Zlínského kraje. Ve výběrovém soukolí je však také senátor Václav Hampl (KDU-ČSL), který ve čtvrtek připustil, že by se mohl stát šéfem horní komory parlamentu.

„Už od včerejška jsem o tom hovořil s několika lidmi,” uvedl v neděli pro Večerní zprávy Televize Seznam senátor Hampl.

„Panovala tam poměrně jasná shoda, že touto cestou by bylo možno jít, a já jsem s tím vyjádřil jaksi souhlas, pokud bych tu podporu získal, i s ohledem na to, že by mohla být šance na podporu i mimo úzké hranice jednoho klubu,” dodal.

Předseda senátorského klubu lidovců Petr Šilar potvrdil, že Václav Hampl je pro něj podobně jako první místopředsedkyně Senátu Miluše Horská (KDU-ČSL) jednou z variant.

„Myslím si, že ta jednání budou velmi náročná,” řekl dále Hampl. „Viditelnost strany, která je nakonec schopná navrhnout a prosadit předsedu Senátu, je určitě důležitá.”

Kubera uvedl, že v Senátu není zvykem při volbě vedení hlasovat silově, ale většinou se respektuje dohoda klubů. Pokud by ho ODS navrhla na předsedu, byla by to pro něj „obrovská čest, ale není to nic, bez čeho bych nemohl žít”, uvedl. Rozhodnutí, že už nebude usilovat o křeslo primátora Teplic, s možnou kandidaturou na šéfa Senátu nesouvisí. Kubera se prý rozhodl již mnohem dříve.

ODS se stala vítězem letošních voleb třetiny senátorů. V klubu má zatím 16 senátorů, což je i předpokládaný počet členů klubu Starostové a nezávislí (STAN). Obě frakce usilují o to, aby jako početně nejsilnější klub mohly nominovat předsedu Senátu. Lidovecký klub má mít 15 senátorů. Všechny frakce ale vedou jednání s nově zvolenými nezávislými senátory, za jakých podmínek by do jejich klubů vstoupili. Rozložení sil se tak může ještě výrazně změnit.

Reklama

Doporučované