Hlavní obsah

Hanák o podivném ocenění z Oxfordu. „Platil jsem za ceremoniál, nevím, jestli v tom byl i titul"

Foto: SPČR

Platil jsem za ceremoniál, nevím, jestli v té částce byla platba za titul. (Zdroj: spcr.cz)

Reklama

Titul uděluje společnost sídlící napůl na Ukrajině, která s Oxfordskou univerzitou nemá nic společného.

Článek

Nedávno chtěl mlátit za ekologii demonstrující mládež, nyní je terčem kritiky kvůli pochybnému titulu.

Prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák získal na začátku července titul „Honorary Professor of The Academic Union”. Udělilo mu ho sdružení oxfordské Akademické unie, kterou provozuje Europe Business Assembly (EBA). Tu v minulosti britská média označila za organizaci, která vydává falešné tituly a vydává se za instituci Oxfordské univerzity.

„Organizace mě oslovila přes e-mail v loňském roce. Komunikoval jsem s někým ze sekretariátu, nepamatuji si s kým konkrétně,” řekl Seznamu Hanák, jak ho organizace EBA kontaktovala. „Nic jsem si o nich nehledal. Jak to bylo napsané, tak to nevypadalo špatně.”

Nejdříve podle jeho slov chtěli vědět informace a výsledky firmy. Hanák jim poskytl podklady k ekologickým projektům, které tehdy vedl. Později ztratili kontakt kvůli operaci, kterou musel podstoupit. Znovu se s ním spojili letos na jaře. Na základě výsledků, které měly jeho projekty, mu navrhli udělit ocenění.

Byli tam bohatí lidé

„Nebyl jsem sám, kdo ocenění dostal, bylo tam šest nebo sedm lidí z celého světa. Byli tam samí bohatí lidé, připadal jsem si jako chudý příbuzný,” řekl o ostatních oceněných. Cenu během stejného ceremoniálu získali podle Hanáka i majitel zlatého dolu z Ghany, šéf free zóny (místa, která mohou přijímat vlastní obchodní předpisy, pozn. red.) ze Spojených arabských emirátů, nebo developer z Brazílie.

Získání titulu ale podle všeho nebylo zadarmo. „Platil jsem ceremoniál, ubytování a letenky. Jestli je v tom cena diplomu, to nevím,” dodal Hanák. Kolik za všechny výdaje zaplatil, prozradit nechtěl. Na stránkách oxfordské akademie je uvedeno, že titul je neplacený, ale jeho držitelé mohou věnovat dobrovolný příspěvek, kterým podpoří její projekty a programy.

EBA nemá s Oxfordskou univerzitou nic společného

„O Oxfordské univerzitě jsme nikdy nehovořili a z tohoto důvodu musíme zásadně odmítnout tvrzení, že se prezident Hanák chlubí falešným titulem,” říká mluvčí Svazu průmyslu a dopravy Eva Veličková. Na stránkách svazu je pod fotografií Hanáka s titulem napsáno, že ocenění převzal od oxfordské Akademické unie.

Mluvčí Oxfordské univerzity pro The Times také potvrdil, že Europe Business Assembly není s univerzitou nijak spojena. Spojení poté popřela i samotná organizace. „EBA není spojena s Oxfordskou univerzitou, nepoužíváme symboly této instituce v obchodní korespondenci ani v reklamě,” píše organizace v otevřeném dopise deníku The Times a tvrdí, že se článek snaží organizaci poškodit. EBA je kvůli článku s novinami momentálně v právním sporu.

Organizace používá oficiální fotografie Oxfordské univerzity, kopíruje její písmo ve svém logu a nabízí přístup k „exkluzivním lekcím univerzity v Oxfordu”. Sídlí jak v samotném Oxfordu, tak na Ukrajině.

EBA uděluje ocenění od roku 2000, kdy ji založili Anton a Ivan Savvovovi z Ukrajiny. Ivan Savvov dodnes působí v akademické radě jako výkonný ředitel. Podle britského deníku The Times se EBA vydává za instituci Oxfordské univerzity a nabízí falešná ocenění. Organizace podle deníku rozesílá e-maily na univerzitní adresy, a pokud někdo projeví zájem o nabízená ocenění, dostane nabídku a za akreditační poplatek dostane titul.

Reklama

Související témata:

Doporučované