Hlavní obsah

Harry a Meghan chtějí domov v Kanadě. Ta počítá, kolik ji to bude stát

Foto: Profimedia.cz

Vévoda a vévodkyně ze Sussexu nedávno oznámili odchod z přední pozice v královské rodině.

Reklama

Vévoda a vévodkyně ze Sussexu hodlají po odstoupení z přední pozice v královské rodině dělit svůj čas mezi Británii a Severní Ameriku. Od britské královny k tomu dostali překvapivě vřelé a osobní svolení. Budoucí postavení si ale musí vyjednat ještě s Kanadou.

Článek

Částečný „rozchod“ prince Harryho a jeho manželky Meghan s královskou rodinou zatím probíhá nezvykle hladce. Alespoň to platí pro britskou část, kde plány páru v pondělí schválila samotná královna. Jednání vévody a vévodkyně ze Sussexu tím ale zdaleka nekončí – na řadu přichází domluva s Kanadou. Tam si totiž pár plánuje vybudovat svůj druhý domov.

Většina Kanaďanů rozhodnutí královského páru střídavě žít v Severní Americe a Spojeném království „velmi podporuje”, bude však ještě zapotřebí „mnoha debat o tom, jak to bude vypadat a jaké náklady se s tím budou pojit”. V rozhovoru pro kanadskou televizi Global News to prohlásil kanadský premiér Justin Trudeau.

„Jejich rozhodnutí samozřejmě podporujeme, máme ale také určité povinnosti,” dodal Trudeau. Kanadskou federální vládu ale podle něj královská rodina doposud nezahrnula do diskuse o tom, co všechno bude stěhování páru do země obnášet. Není zatím ani jasné, kdo bude Harrymu a Meghan poskytovat finance na zajištění bezpečnostní služby. Kanaďané tak podle deníku The Guardian spekulují, zda by země tuto položku platila z jejich daní.

Náročné financování ochrany Harryho a Meghan řeší už britská Metropolitní policie. Té podle deníku The Times chybí dostatek speciálně vycvičených členů ochranky, kteří by dokázali naplnit požadavky a poskytnout královskému páru dostatečnou ochranu. Jak by to bylo při jejich přesunu do Kanady, tak stále zůstává otázkou.

Už během sedmidenního vánočního pobytu Harryho a Meghan doprovázelo v Kanadě nepřetržitě šest členů ochranky Scotland Yardu. Aby pokryli celodenní služby, dohromady jich bylo potřeba dokonce deset.

Královský pár nedávno oznámil, že se vzdá role předních členů královské rodiny a začne pracovat, aby se stal finančně nezávislým. Slíbil ale, že bude nadále plně podporovat britskou královnu. Ta ostatně v pondělí prohlásila, že přání prince Harryho a jeho ženy Meghan respektuje a chápe, i když by byla radši, kdyby zůstali plnohodnotnými členy rodiny. Uvedla tak po „krizovém jednání” s princem Charlesem a jeho syny Williamem a Harrym na panství v Sandringhamu.

Média královnin postoj označila za velmi vřelý a netradičně osobní. Britská panovnice například podle některých komentátorů použila nezvyklé formulace – svého vnuka s manželkou totiž v prohlášení označovala především jako „Harryho a Meghan”, nikoliv podle zvyku jejich oficiálními tituly.

Může za to Meghan?

Předmětem debat jsou v posledních dnech také důvody, které prince Harryho a jeho manželku přiměly k rozhodnutí ustoupit z popředí královské rodiny. Podle Sky News mohlo být jednou z příčin zhoršení vztahu s bratrem Williamem. Sám princ Harry v dokumentu pro britskou ITV, natáčeném během cesty páru po Jihoafrické republice, prohlásil, že se jejich cesty rozdělily, ale že „tu pro něj vždy bude, stejně jako William tu bude pro mě”.

Komentátoři se také zabývají možným vlivem samotné vévodkyně ze Sussexu na princovo rozhodnutí. Harry ale byl se svou úlohou podle Sky News nespokojený ještě dávno předtím, než Meghan poznal. „Chtěl najít jiný způsob, kterým by mohl dělat různé věci. Oba se těžko přizpůsobovali své nové roli,” vysvětlila serveru zpravodajka z královského paláce Roya Nikkhahová.

Jednou z takových situací byl vojenský pobyt prince Harryho v Afghánistánu v roce 2013. Tam tehdy preferoval oslovení „kapitán Wales” místo formálního titulu „princ Harry”. Podle jeho slov se mu tak podařilo přiblížit k normálnímu životu, i tak se mu ale nepodařilo zbavit přílišné pozornosti.

Jeho přítel Dean Scott, který s ním byl v roce 2013 v Afghánistánu taktéž na vojenské službě, v pořadu This Morning uvedl, že „to bylo pravděpodobně jediné prostředí, kde mohl být sám sebou”.

Reklama

Doporučované