Hlavní obsah

Hartenberg prodal Orchard, největší kancelářský park v Ostravě

Foto: theorchard.cz

Orchard Office Park v Ostravě.

Reklama

Hartenberg Holding prodal největší kancelářský park v Ostravě Orchard Office Park společnosti BHS Real Estate Fund. Hodnota transakce přesáhla 1,4 miliardy korun.

Článek

Orchard nabízí 34 tisíc metrů čtverečních moderních kanceláří ve třech budovách a dokončen byl v roce 2009. Hartenberg, který patří do svěřenského fondu premiéra Andreje Babiše (ANO), informoval ČTK o transakci v hodnotě přesahující 1,4 miliardy korun v pondělí. Ostravský park od holdingu kupuje firma BHS Real Estate Fund.

„Orchard byl naší první investicí do nemovitostí a dosažené výsledky překonaly náš původní investiční záměr. Obsazenost prostor jsme zvýšili z 80 na 95 procent,“ uvedl investiční manažer Hartenbergu zodpovědný za projekt Byron Barker.

„Vzhledem k tomu, že jsme naplnili své cíle, jsme se rozhodli alokovat kapitál do dalších projektů, které brzy představíme,“ doplnil spolumajitel společnosti Hartenberg Jozef Janov.

Prodejce je ve ztrátách

Fond soukromého kapitálu Hartenberg založil Babiš spolu s Janovem, bývalým investičním ředitelem skupiny Penta. Fond investoval mimo jiné do zdravotnického byznysu nákupem klinik asistované reprodukce, vlastní také třeba většinový podíl v Poliklinice Modřany. Loni koupil majoritní podíl v největším středoevropském internetovém prodejci spodního prádla Astratex. Působí rovněž v biotechnologii či potravinářství.

Hartenberg spadá pod firmu SynBiol. Její akcie a rovněž akcie společnosti Agrofert vložil Babiš předloni v únoru kvůli zákonu o střetu zájmů do svěřenských fondů.

Podle dnešních informací Deníku N společnost Hartenberg Holding vykázala za rok 2016 ztrátu 32 milionů korun, v roce 2017 ztráta klesla na osm milionů korun a za loňský rok se hospodaření firmy přehouplo do zisku.

„V roce 2018 bude už zisk ve stovkách milionů korun,“ řekl Deníku N Janov. „Měli jsme více výnosů z jednotlivých projektů – dividendy, úrokové výnosy,“ dodal.

Pro BHS znamená Orchard další investice

Kupující BHS Real Estate Fund je fond kvalifikovaných investorů, založený obchodníkem s cennými papíry BH Securities podle českého právního řádu a administrovaný investiční společností Amista.

Investoři mají možnost zhodnotit peníze ve fondu prostřednictvím investic do komerčních nemovitostí, primárně do kancelářských budov na území ČR a Slovenska. V roce 2018 fond koupil kancelářskou budovu Oregon House v Praze 5 na Zličíně.

„Komerční nemovitosti poskytují, v porovnání s těmi rezidenčními, atraktivní výnos z nájmů,“ uvedl za zakladatele fondu BHS Pavel Borovička.

Reklama

Doporučované