Hlavní obsah

Hasiči mají pod kontrolou 85 procent portugalského požáru. Vláda popřela pád letadla

Požáry v Portugalsku

 

Reklama

Hašení komplikují vysoké teploty a občasný vítr.

Článek

Hasiči v Portugalsku dál bojují s rozsáhlým lesním požárem, který už od víkendu v centrální části země usmrtil 64 lidí a 135 jich zranil. Pod kontrolou mají 85 procent zasaženého území. Portugalská civilní obrana mezitím večer dementovala svou dřívější zprávu, že při boji s živlem havaroval letoun typu Canadair. Informační zmatek podle ní mohla způsobit exploze plynové lahve.

Proti ohni v oblasti Pedrógao Grande, který přiživují vysoké teploty překračující 40 stupňů Celsia a silný nárazový vítr, bojuje asi tisícovka hasičů.

Požár, který způsobil patrně blesk, zatím zničil zhruba 26 000 hektarů území. Zasáhl mimo jiné izolované lokality obývané převážně seniory.

Hasiči podle agentury AP doufají, že se jim požár v oblasti podaří dostat pod kontrolu ve středu, i když meteorologové předpovídají nejvyšší denní teplotu až 43 stupňů Celsia.

Velitel civilní ochrany Vitor Vaz Pinto varoval před dalším znepokojivým požárem ve vesnici Góis dál na sever.

Portugalský premiér António Costa podle agentury Reuters požádal úřady, aby vypracovaly zprávu o tom, v čem záchranné složky při zásahu selhaly. Reagoval tak na kritiku svědků, podle nichž byli záchranáři pomalí. Costa požádal také o vysvětlení, proč nebyla uzavřena silnice, na níž mnoho lidí uvízlo ve svých autech a zahynulo.

Podívejte se na záběry silnice z dronu

Záběry z dronu z portugalské silnice, kde zemřely desítky lidí

Reklama

Související témata:

Doporučované