Hlavní obsah

Hasiči pomáhali lidem zasaženým povodní i celou noc

Foto: HZS Pardubického kraje

Odčerpávat vodu a odstraňovat následky bouřky budou hasiči ještě po celé pondělí.

Reklama

Celou noc na dnešek strávili pardubičtí hasiči v terénu. Čerpali ze sklepů a garáží vodu, kterou přinesla víkendová povodeň. A nezastaví se ani v pondělí.

Článek

„Od 19 hodin do 7 hodin ráno přibylo dalších 22 výjezdů v souvislosti s odstraňováním následků krupobití, které se v neděli 14. června přehnalo přes Pardubický kraj. Odčerpávat vodu a odstraňovat následky bouřky budou hasiči ještě po celé pondělí,“ uvedla mluvčí hasičů Vendula Horáková.

Celou noc z neděle na pondělí tak profesionální i dobrovolní hasiči zasahovali na zasažených místech po lokální bouři, kterou byl nejvíce postižený Heřmanův Městec, dále Jezbořice, Lhota u Přelouče, Škudly a Třebosice. Tady obyvatele ohrožovala říčka Bylanka.

+2

Na žádost HZS Pardubického kraje vyjela ve večerních hodinách ze sousedního Královéhradeckého kraje jednotka ze stanice Hradec Králové na pomoc s odstraněním následků povodně do Lhoty u Přelouče. Pomáhala zde s velkokapacitním čerpadlem Somati celou noc.

Bouřky se silnými přívalovými dešti dnes v Pardubickém kraji nadělaly značné škody. Přívalové lijáky zasáhly hlavně Chrudimsko. V Heřmanově Městci voda vyplavila přízemí domova důchodců. Největší škody nadělaly rozvodněné potoky a voda z polí. V Heřmanově Městci přetekl Zámecký rybník a voda z něj do výšky jednoho metru zalila blízký domov důchodců. Klienti domova byli evakuováni do horních pater objektu. „Město Heřmanův Městec zajistilo zásobování potravinami na dnešní večer. Nikomu se nic nestalo,“ uvedl hejtman Martin Netolický (ČSSD).

Bouřky svou intenzitou překonaly zkušenosti meteorologů za poslední dva roky.

Hasiči evakuovali také několik lidí v obcích Vápenný Podol a Hrbokov na Chrudimsku. V obou obcích voda pronikla okny do několika domů. Ve Vápenném Podole voda odnesla celou kamennou cestu. V Licomělicích na Chrudimsku hrozilo protržení rybníka a hasiči tam evakuovali asi 17 lidí.

V obci Míčov na Chrudimsku bylo podle policie evakuováno asi deset domů. Voda v obci smetla dvě vozidla do potoka. V Heřmanově Městci hasiči zachránili řidiče auta, který uvázl s vozem ve vodě. V Morašicích na Chrudimsku voda zatopila domy, fotbalové hřiště a sportovní areál.

Seznam Zprávy sledovaly situaci on-line.

Podle hejtmana Netolického je kraj obcím připraven pomoci. „Zítra (v pondělí) projednáme aktuální situaci na poradě radních. Rozpočet Pardubického kraje má na tyto situace připraveny prostředky v rámci rezerv určených na mimořádné situace. Jsme schopni operativně reagovat na požadavky dotčených obcí,“ uvedl hejtman na Facebooku.

Reklama

Doporučované