Hlavní obsah

Hasiči zkrotili požár u Černobylu, nebezpečným objektům se vyhnul

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Ukrajinští hasiči oznámili, že lesní požár v Černobylu po více než týdnu uhasili. Oheň se podle nich vyhnul místům, kde se skladuje jaderný odpad.

Článek

Požár v okolí bývalé jaderné elektrárny Černobyl se podařilo uhasit, ale tráva a porost budou doutnat ještě několik dnů, ohlásil dnes šéf ukrajinských záchranářů a hasičů Mykola Čečotkin prezidentovi Volodymyru Zelenskému. Hasiči podle svého velitele nedovolili, aby se oheň přenesl na vojenské muniční sklady a úložiště jaderného odpadu v okolí odstavené elektrárny. Kyjevský starosta Vitalij Kličko pokládal za vhodné ujistit veřejnost, že v přibližně 110 kilometrů vzdáleném hlavním městě radiace nestoupla.

„V hlavním městě neustále kontrolujeme radiační hodnoty. K překročení (normy) nedošlo. Údaje nepřesahují 0,013 mikrorentgenu za hodinu, přičemž v normě je 0,03 mikrorentgenu za hodinu,“ řekl Kličko podle listu Ukrajinska pravda na tiskové konferenci.

Škoda způsobená požárem se podle místních úřadů odhaduje na desítky milionů hřiven. Reportéři TSN uvedli, že oheň zničil nejen lesy, ale i 12 odlehlých vesnic a hřbitovů. Obyvatelé vedlejších vesnic byli evakuováni.

Ohlasy v médiích

Informace o rozsáhlém požáru v Černobylu zasáhla takřka celý svět. Zahraniční média se aktivně věnovala současné situaci v černobylské zóně. Jedním z hlavních témat médií se staly obavy z vysoké úrovně radiace, kterou lesní požáry mohou způsobit. Představitelé ruské pobočky Greenpeace v rozhovoru pro agenturu Reuters upozornili, že požáry v černobylské zóně byly větší, než odhadovaly ukrajinské úřady - a mohou také představovat zdravotní riziko.

„Situace je kritická. Místní úřady hlásí, že všechno mají pod kontrolou, ale ve skutečnosti se oheň šíří velmi rychle,“ oznámil na svém Facebooku člen rady Státní agentury Ukrajiny pro správu zóny vyloučení Jaroslav Jemeljanenko.

Podle jeho slov byly plameny požáru vidět dva kilometry od úložiště radioaktivního odpadu. „Jsou dvě možnosti: Buď služby neinformují vládu o skutečné situaci, nebo vládou byla zvolena taktika umlčení stejně jako v roce 1986,“ napsal Jemeljanenko.

Prezident Volodymyr Zelenskyj vyjádřil znepokojení nad situací až po deseti dnech a tím narazil na kritiku ze strany ukrajinských občanů. Lidé na sociálních sítích sdílejí své obavy, že vláda nedělá pro záchranu lesů a likvidaci požárů dost. Požáry v Černobylu také přirovnávají k nedávným událostem v Austrálii, kdy Evropa sledovala tamní situaci se zatajeným dechem a přispívala na pomoc hasičům.

Ukrajinští dobrovolníci se prostřednictvím sociálních sítí aktivně zapojují do charitativních akcí, aby pomohli všem potřebným.

Reklama

Doporučované