Hlavní obsah

Haškova neexistující mluvčí trestu neunikne. Buď za korupci, nebo za podvod

Video: Co čeká bývalou mluvčí bývalého hejtmana?

 

Reklama

Jana Mrencová si pod falešným jménem vydělala miliony jako mluvčí exhejtmana i poslanců KSČM.

Článek

Jana Mrencová, tak trochu tajemná postava českého politického zákulisí, směřuje podle poznatků redakce Seznam k tomu, že bude odsouzena v trestní kauze.

Čtyřiašedesátiletá lobbistka je už druhým rokem obžalovaná pro úplatek: Podle policie si vzala 20 tisíc za to, že zařídí, aby v novinách nevyšel nepříjemný článek o západočeském politikovi.

Od prvoinstančního soudu za to dostala podmínku. Před koncem loňského roku ale odvolací senát trest zrušil a nařídil nový proces. I když to může vypadat jako výhra, lobbistku a mediální poradkyni ve skutečnosti tento výrok dostává do nepříjemné situace.

Odvolací senát totiž v usnesení naznačuje, že vina Mrencové je jasná: Buď se zapletla do korupce, nebo si celý příběh o kritickém článku v novinách vymyslela – jen aby z politika vytáhla peníze.

A pak by to byl podle soudu zřejmý podvod.

Video: Jana Mrencová s novináři nehovoří. Ale Seznam ji loni v srpnu našel v Mariánských Lázních

Jana Mrencová, léto 2016, Mariánské Lázně.

Esemeska varovala: Přijde mega průser

Petru Horkému, tehdejšímu místostarostovi Mariánských Lázní za ČSSD, zapípala jedno říjnové ráno roku 2014 esemeska. „Docela mega průser,“ psala mu ve tři čtvrtě na osm Mrencová.

Horký se vzápětí dozvěděl, že v Mladé frontě Dnes o něm má vyjít kritický článek. Mrencová by ho však prý dokázala zarazit. Za 25 tisíc pro redaktora.

Horký narychlo sehnal peníze, musel vyměnit i dolary, které měl doma uložené. I tak dal dohromady jen 20 tisíc, s nimiž Jana Mrencová měla odjet do Prahy a tam vše zařídit. To se už však nestalo: Lobbistku i regionálního politika zatkla policie, která Horkého odposlouchávala kvůli jiné kauze.

Okresní soud v Chebu pak loni na jaře potrestal Horkého šestnácti měsíci podmíněně, Mrencová dostala dvouletou podmínku. Soudci neuvěřili její obhajobě, že nešlo o úplatek, ale o peníze na placený novinový inzerát, v němž chtěl místostarosta Horký vše vysvětlit.

Odvolací krajský soud v prosinci tresty zrušil. Ne proto, že by se případ neodehrál tak, jak popisovala obžaloba. Předseda senátu Pavel Fait rozhodl, že první soud musí znovu lépe vyjasnit, co a jak se vlastně stalo. Nastínil dvě možnosti – a obě jsou pro Mrencovou nepříjemné.

Buď korupce, nebo podvod - jiná možnost není

Mohla to být opravdu korupce. Jenže při téhle variantě musí prvoinstanční soud najít údajného úplatného novináře, který měl peníze dostat. Že někdo takový existuje, se nepodařilo zjistit policii ani prvoinstančnímu soudu.

Takže podle odvolacího senátu je ve hře druhá možnost. Mrencová na místostarostu Horkého vše nahrála jen proto, aby ho připravila o peníze. A pak by to byl podvod.

Pro lobbistku je to sice z pohledu trestního zákona příznivější varianta, protože za úplatek je stanoven trest až pět let vězení. Za pokus o podvod, v němž jde navíc „pouze“ o 25 tisíc korun, může odsouzený dostat nanejvýš dva roky, pravděpodobněji však jen podmínku.

Jana Mrencová už nemá moc šancí vyváznout zcela bez trestu. Názor vyššího soudu je závazný a prvoinstanční soudci musí rozhodnout v mezích, které jim nastíní.

„Okresní soud posoudí, zda obžalovaná neuvedla spoluobžalovaného v omyl v úmyslu obohatit se a způsobit mu škodu nepravdivým tvrzením o přípravě článku,“ nařídil odvolací soudce Pavel Fait.

„Já už jsem s politikou skončila"

Jana Mrencová s novináři o svém případu nekomunikuje.

Ani nyní nezvedala telefon a neodpověděla ani na esemesku s žádostí o rozhovor. Veřejně promluvila jen jednou – když ji reportér Seznam Zprávy v létě zastihl v kanceláři v Mariánských Lázních. Řekla tehdy, že už s politikou nemá nic společného.

A  zatímco její trestní případ spěje k dalšímu soudnímu rozhodnutí, o jejím angažmá v politickém zákulisí zcela jasno není. Ani půl roku poté, co se provalilo, že pracovala pod pseudonymem Lucie Proutníková pro tehdejšího jihomoravského hejtmana Michala Haška, není  jasné, zda byly její rady politikům tak cenné, nebo zda šlo jen o vyvádění peněz.

Úředníci na jihomoravském hejtmanství totiž podle svědectví odváděli všechnu práci sami. Mrencové jen například přeposlali jimi vytvořenou tiskovou zprávu – a Mrencová ji, už jako Proutníková, jen bez úprav rozeslala novinářům. Od roku 2010 zaplatil kraj Mrencové 3,7 milionu.

V KSČM, pro kterou zase Mrencová působila pod jménem Eva Komínková a rozesílala novinářům vyjádření některých poslanců, utajování dávalo smysl. Komunisté si totiž už v roce 2014 odhlasovali, že s Mrencovou nebude strana spolupracovat kvůli podezření některých funkcionářů, že její služby jsou předražené a zbytečné.

Úspěšná žena, která nechce být vidět

Loni na podzim si pak komunisté odhlasovali – proti vůli předsedy Vojtěcha Filipa – že tentokrát už doopravdy přestanou dávat Mrencové a na ni napojeným firmám zakázky. Loni měla lobbistka s KSČM smlouvu na milion ročně.

Mrencová se v politice pohybuje od 90. let a celou dobu se jí dařilo být spíše v pozadí. Na komunikaci si ji najímali ministři vlády Miloše Zemana v roce 1998, pracovala také téměř pro všechny politické strany – od ČSSD přes některé členy ODS až po Věci veřejné. V tomhle byznysu se jí dařilo: Její Producentské centrum Profil mělo v roce 2014 tržby 26 milionů, ve svém nejúspěšnějším roce 2000 mělo obrat dokonce 54 milionů.

Reklama

Doporučované