Hlavní obsah

Havlíček navrhuje koupit Smartwings. Firma o to ale prý nestojí

Foto: smartwings.com

Ilustrační foto.

Reklama

Letecká skupina Smartwings nemá zájem o majetkový vstup státu do společnosti. Uvedla to v pondělí v prohlášení.

Článek

Žádá stát o úvěr, nebo garanci za úvěr u komerční banky, podle firmy je totiž v současné krizi problém získat nové půjčky na bankovním trhu. Ministr průmyslu, obchodu a dopravy Karel Havlíček v neděli uvedl, že by stát mohl koupit až 100procentní podíl. Do konce června by to měla projednat vláda.

„Společnost Smartwings prohlašuje, že nemá a nikdy neměla zájem o vstup státu do společnosti Smartwings. Nic takového od vedení společnosti nikdy nezaznělo,“ uvedla dnes společnost.

V rozhovoru pro Seznam Zprávy na začátku dubna ovšem spolumajitel Smartwings Jiří Šimáně uvedl, že by firma přivítala, kdyby jí vláda například poskytla garanci na bankovní půjčku. Viděl ale i jiné řešení: „Pro nás by bylo jistě lepší, kdyby se CITIC dohodl s českým státem a svůj podíl mu prodal,“ řekl Šimáně.

Na otázku, zda si dokáže představit, že stát získá ve Smartwings i majetkový podíl, Šimáně řekl: „Tenhle scénář je také možný, my se tomu v zásadě nebráníme, stát si může v aerolince koupit podíl na základě posudku některé z renomovaných firem. Pokud by ji chtěl koupit celou, je to samozřejmě také možné, ale za sebe si myslím, že by to pro stát nebyl dobrý krok, řídit efektivně aerolinky není jednoduché.“

Reklama

Doporučované