Hlavní obsah
Online

Havlíček: Příští týden ČR očekává dodávku 9,9 milionu samotestů

Foto: cortex-film, Shutterstock.com

Ilustrační fotografie.

Reklama

O povinném testování i pro státní zaměstnance bude vláda jednat v pátek.

Článek

Firmám schválení dodavatelé samotestů už prodali 6,5 milionu testů na covid-19, ve skladech jich momentálně mají 1,5 milionu. Dalších 2,7 milionu testů budou mít k dispozici do konce týdne. Příští týden dodají na trh 9,9 milionu testů. Na tiskové konferenci po mimořádném jednání vlády to dnes řekl ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček.

Výše uvedené informace jsou podle Havlíčka od firem, které dosud získaly od Ministerstva zdravotnictví výjimku a tuzemské podniky od nich mohou nakupovat testy k samotestování. Resort zdravotnictví seznam dodavatelů průběžně doplňuje, aktuálně čítá zhruba 50 firem, v pondělí jich bylo asi 20.

Stát na samotesty přispívá prostřednictvím úlev ze zdravotního pojištění 60 korun na test, maximálně zaplatí čtyři testy na zaměstnance za měsíc. Odečty ze zdravotního pojištění na samotesty platí i pro živnostníky.

Firmy nad 250 zaměstnanců dnes měly zahájit jejich plošné testování. Dokončit ho musejí do 12. března. Podle Havlíčka testování začalo bez větších problémů, i když podniky měly jen několik dnů na přípravu. Využívají samotesty i vládou doporučovanou metodu testování závodními lékaři, mobilními testovacími týmy nebo přes stávající odběrová centra, řekl. V případě antigenního testování lékaři je toto plně hrazeno ze zdravotního pojištění.

Do plošného testování se v pátek zapojí podniky s 50 až 249 pracovníky, které musejí všechny zaměstnance otestovat do 15. března.

Díky novému vládnímu opatření podle Havlíčka bude takto deset tisíc podniků každý týden testovat dva až 2,5 milionu pracovníků.

Povinnost i pro stát

Vláda by měla v pátek na mimořádném zasedání jednat o zavedení povinného testování pro státní zaměstnance od 10. března. Na tiskové konferenci po vládě to dnes řekl ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Dohodl se na tom dnes s premiérem Andrejem Babišem (ANO).

Týmy ministerstev vnitra a zdravotnictví podle Havlíčka momentálně připravují text usnesení k povinnému testování státních zaměstnanců na covid-19. „Během zítřka (čtvrtka) se bude dolaďovat, v pátek bude v poledne představen na vládě,“ uvedl Havlíček. Zařazení dalších institucí do plošného testování je podle Havlíčka možné díky dnes dobře zahájenému povinnému testování ve velkých firmách a potvrzených dodávkách samotestů. V příštím týdnu by jich na český trh od schválených firem mělo dorazit minimálně 9,9 milionu kusů. Za dva týdny se tak podle Havlíčka podaří do ČR dostat na 20 milionu samotestů.

Reklama

Hlavní zprávy