Hlavní obsah

Den v byznysu: Poprvé s povinnými testy. Někteří zaměstnanci je odmítli

Sledujte pořad Den v byznysu.Video: Petra Krmelová

 

Reklama

Rychlý přehled nejdůležitějších událostí, které se v byznysu odehrály doma i ve světě ve středu 3. března.

Článek

Vyšší náhrady mzdy

Lidé v nařízené karanténě budou dostávat k nemocenské příspěvek až 370 korun denně. Schválila to v noci Sněmovna. Vláda přitom chtěla zvýšit nemocenskou z dosavadních 60 na 100 procent výdělku.

Avast v zisku

České antivirové firmě Avast loni vzrostl provozní zisk o 2,6 procenta na 496 milionů dolarů. Tahounem růstu byl zájem spotřebitelů, jejich platby představovaly 78 procent tržeb.

Nová trasa rychlovlaků

Práce kolem vysokorychlostní železnice, která má spojit Prahu s Brnem za jednu hodinu, se daly do pohybu. Nečekaně se ale týkají doposud záložní severní varianty vedoucí z Běchovic přes Český Brod. Lidé v malých obcích podél trasy se bojí o své majetky a chtějí megaprojekt za 200 miliard korun zastavit.

Testování se rozjíždí

Dnes se ve větších firmách a v pátek v menších spouští povinné testování zaměstnanců. Nařízení vlády ale podniky předběhly. Svazu průmyslu oslovil v průzkumu 211 firem – bez ohledu na nařízení vlády chtělo od pondělka spustit testování 84 procent z nich.

SpaceX v Texasu

Vesmírná společnost SpaceX postaví novou továrnu v americkém státě Texas. Budou se tam vyrábět satelity sítě Starlink, která má v budoucnu zpřístupnit internet odkudkoli na Zemi.

Alibaba se zalíbil

Internetový obchod Alibaba čínského miliardáře Jacka Maa se doposud potýkal s nepřízní regulačních orgánů. Teď se přístup komunistického státu mění. Firma si získala přízeň prezidenta Si Ťin-pchinga, který ji pochválil za snahu odstranit extrémní chudobu.

Nákladní doprava na předpandemických hodnotách

Světová letecká nákladní doprava se v lednu vrátila na úrovně z období před pandemií, dokonce o víc než procento vzrostla. Propad v osobní dopravě se však prohloubil, meziročně je o 72 procent nižší.

Indie vábí Teslu

Automobilka Tesla chce expandovat do Indie a tamní vláda jí vychází vstříc. Slibuje levnější výrobní náklady než v Číně. Otázkou zůstává zájem Indů. Odhaduje se, že by se v miliardové zemi prodalo jen několik stovek aut Tesly ročně.

Přehled událostí z byznysu z předchozích dní si pusťte v rychlém videu ZDE, pokud chcete rychlý přehled dnešních ekonomických zpráv, přejděte SEM, a pokud vás byznys opravdu zajímá a chcete vidět jeho špičkovou podobu, podívejte se SEM.

Reklama

Doporučované