Hlavní obsah

Plná nemocenská Sněmovnou neprošla, lidé v karanténě dostanou příspěvek

Foto: vláda.cz

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

Reklama

aktualizováno •

Poslanci jednali o vyšší nemocenské pro lidi v karanténě. Vláda navrhovala, aby se dočasně zvýšila nemocenská ze 60 na 100 procent výdělku. To ale neprošlo. Lidé nakonec dostanou k nemocenské příspěvek až 370 korun denně.

Článek

Vláda v pondělí schválila 100procentní nemocenskou a druhý den o návrhu několik hodin jednali poslanci. Výhrady k němu měla opozice i vládní poslanci hnutí ANO. Po několikahodinovém jednání nakonec prošel návrh předsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové, aby lidé v nařízené karanténě nebo izolaci dostali příspěvek k nemocenské až 370 korun denně.

S úpravou souhlasila ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Z konzultací podle ní vyplynulo, že pro stoprocentní nemocenskou by nebyla mezi poslanci podpora. Maláčová řekla, že jde prakticky o někdejší vládní návrh, který nakonec Sněmovna po vrácení Senátem neschválila v pátek ani v jedné z verzí.

Návrh teď dostanou k posouzení senátoři. O termínu schůze rozhodne organizační výbor horní komory ve středu.

Příspěvek až 370 korun denně by měli lidé podle návrhu schváleného Sněmovnou dostávat prvních 14 kalendářních dnů nařízené karantény. Nejvýše by měli dostat 90 procent svého průměrného výdělku. Nárok by se vztahoval také na lidi s nemocenským pojištěním pracující na dohody. Vyloučení by byli lidé, kteří by se ocitli v karanténě do pěti dnů po návratu z dovolené v zahraničí.

Pro předlohu hlasovalo 98 ze 101 přítomných poslanců. Proti nebyl nikdo. Hlasování se zdrželi podnikatel Pavel Juříček z ANO a poslanci KSČM Hana Aulická Jírovcová a Zdeněk Ondráček. Aulická Jírovcová poukazovala na to, že zvolené řešení bude pro zaměstnavatele administrativně náročné.

„Kdyby se vládní koalice uměla domluvit mezi sebou, zaměstnanci v karanténě by už v pátek měli jistotu, jak vysoké příspěvky budou pobírat, pokud skončí v karanténě. Jsem ale rád, že se podařilo schválit příspěvek alespoň dnes. Příspěvek ve výši 370 Kč denně bude zaměstnance motivovat, aby v případě onemocnění covidem zůstali doma, ale zároveň tím zabráníme jeho možnému zneužívání. Výsledek hlasování Sněmovny je dobrým kompromisem a společně s rozsáhlým testováním může zachytávat případná ohniska nákazy covidu na pracovištích,“ říká předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

Poslanci řešili nemocenskou od 17 hodin. Poslanec a bývalý hejtman Vysočiny Jiří Běhounek (ČSSD) během debaty ve Sněmovně vyzval poslance, aby po debaklu z pátku dnes Sněmovna jasně lidem řekla, jak budou vypadat kompenzace pro lidi v izolaci nebo karanténě.

Některé opoziční strany považovaly 100procentní nemocenskou za příliš velkou a obávají se zneužití, jako třeba TOP 09.

„Kompenzovat ušlý příjem je určitě namístě, ale volit takovou výši, to nepovažuji za dostatečně obhajitelné a považuji to za morální hazard. Když jste v práci, měli byste mít nárok na mzdu, když do ní nechodíte, měl byste si vydělat méně,“ řekla poslancům předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Jednotní nebyli ani vládní poslanci. Poslankyně Jana Pastuchová (ANO) se ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové ptala, kdo bude případně lidi v izolaci kontrolovat, aby nedocházelo ke zneužití. Podle Pastuchové hygiena nemá kapacity na to, aby lidi doma kontrolovala, a zaměstnavatelé podle poslankyně nebudou chodit na kontroly k infekčním zaměstnancům kvůli kontrole.

Debakl s „izolačkou“

Poslanci se návrhem zabývali podruhé poté, co ho vrátili senátoři, kteří chtěli prodloužit dobu čerpání příspěvku k náhradě mzdy z deseti až na 14 dní. Karanténa se totiž opět prodloužila na dva týdny. A chtěli také vypustit z předlohy tři změny, které se do ní dostaly ve Sněmovně na základě pozměňovacích návrhů poslanců ČSSD.

Ministryně Maláčová ale trvala na původní verzi a zákon o jediný hlas neprošel. Kromě opozice ho nepodpořili ani tři poslanci z vládního hnutí ANO.

Reklama

Doporučované