Hlavní obsah

Spor o 100% nemocenskou: Opozice se neshodne, postup ANO je nejistý

Foto: facebook.com/starostove

Předseda Starostů Vít Rakušan se šéfem Pirátů Ivanem Bartošem.

Reklama

aktualizováno •

Poslanci by v úterý mohli zrychleně schvalovat vyšší nemocenskou pro lidi v karanténě. Vláda navrhuje, aby se dočasně zvýšila nemocenská ze 60 na 100 procent výdělku.

Článek

Opatření má bránit propadu příjmů a motivovat lidi k tomu, aby po setkání s nakaženými covidem-19 nastoupili do karantény a hlásili své kontakty. 100procentní nemocenskou by měli dostávat všichni, kteří nemohou do práce kvůli nemoci nebo kontaktu s nemocným. A to na měsíce březen a duben.

Návrh podporuje sociální demokracie, postup ANO je nejistý. Předseda poslaneckého klubu Jaroslav Faltýnek na dotazy novinářů pouze řekl, že hnutí „udělá vše pro to, abych bylo schváleno řešení, které pomůže lidem v tom jít do karantény.“ Část ministrů pro návrh na vládě nehlasovala, poslanec ANO Pavel Juříček ho označil za „blbost“.

Jednotný postoj nemá ani opozice. Část stran souhlasí s vládním návrhem, část chce navrhovanou částku snížit na 90 procent.

Šéf hnutí STAN Vít Rakušan řekl, že Starostové navrhovali 90 procent, ale pokud vláda přichází se 100 procenty, bude s tím souhlasit.

„Je to jediná cesta, jak motivovat lidi. Pokud nebudou finančně motivováni zůstat v karanténě, budou hledat prostředky, jak z ní utéct. My jsme před chvílí komunikovali se zástupci průmyslových svazů, že lidé podvádět nebudou,“ řekl na tiskové konferenci v Poslanecké sněmovně předseda STAN Vít Rakušan.

Pro plnou nemocenskou zvednou ruce i lidovci. Podle jejich předsedy Mariana Jurečky je důležité, aby lidé, kteří zůstanou v karanténě neměli finanční ztrátu, která by pro ně byla existenční.

90 procent stačí

Naopak jejich kolegové z koalice Spolu - tedy ODS a TOP09 - chtějí prosazovat 90 procent. „Je to férovější. Důležité je také to, aby se kontrolovalo, zda lidé karanténu dodržují. Pokud by došlo ke 100procentnímu krytí, je to bohužel určitá příležitost ke zneužití,“ řekla před jednáním Sněmovny předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Podle předsedy ODS Petra Fialy není vládní návrh dostatečně projednaný se zaměstnavateli. „Budeme odpoledne hledat rozumnější řešení, aby to bylo třeba 90 procent a aby to bylo udržitelné pro firmy,“ uvedl Fiala.

Proti nemocenské ve výši platu jsou také komunisté. „Znamená to uzavření ekonomiky ve všech směrech,“ uvedla komunistická poslankyně Hana Aulická Jírovcová.

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) se zneužívání nebojí. Stojí podle ní na nařízení karantény hygienou nebo pozitivním testu. Vláda se podle Maláčové v pondělí shodla, že lidé v karanténě musí být důsledně kontrolováni.

Vládní návrh 100procentní nemocenské podpoří také SPD. U této příležitosti šéf strany Tomio Okamura řekl, že bude shánět podpisy k vyvolání hlasování o nedůvěře vlády. Podle Okamury současná vláda nemá strategii a vytváří chaos.

„Je nutné žádat především vyvození osobní odpovědnosti jednotlivých členů vlády, ti odpovědní by měli podat demisi a umožnit rychlý vznik nadstranické vlády odborníků,“ kritizuje vládu Andreje Babiše šéf SPD Tomio Okamura.

Debakl s „izolačkou"

Vláda původně navrhovala takzvanou izolačku, tedy příspěvek až 370 korun denně. Kvůli takzvaným přílepkům ale Sněmovna návrh minulý týden zamítla.

Poslanci se návrhem zabývali podruhé poté, co ho vrátili senátoři, kteří chtěli prodloužit dobu čerpání příspěvku k náhradě mzdy z deseti až na 14 dní. Karanténa se totiž opět prodloužila na dva týdny. A chtěli také vypustit z předlohy tři změny, které se do ní dostaly ve Sněmovně na základě pozměňovacích návrhů poslanců ČSSD.

Ministryně Maláčová ale trvala na původní verzi a zákon o jediný hlas neprošel. Kromě opozice ho nepodpořili ani tři poslanci z vládního hnutí ANO.

Reklama

Doporučované