Hlavní obsah

Havlíčkův Brod připomene 200 let od narození Havlíčka, i cestou epigramů

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Havlíčkův Brod připravuje oslavy letošních 200 let od narození Karla Havlíčka Borovského (1821 až 1856). Začít by měly 8. května, hlavní část bude na podzim.

Článek

Připojí se i další obce a města spojená s touto osobností. Významného českého novináře a spisovatele přiblíží v Havlíčkově Brodě také cesta složená z jeho epigramů. Závěrečná prosincová akce v tomto městě připomene deportaci Havlíčka do Brixenu.

Cestu epigramů připravuje havlíčkobrodský Okrašlovací spolek Budoucnost, který už podobnou akci uspořádal v roce 2015. Tehdy byly Havlíčkovy epigramy rozmístěné ve výkladních skříních na šesti desítkách míst. Zájemci o letošní účast si budou vybírat epigramy na webu spolku od března, jejich osobité ztvárnění už nabídli někteří výtvarníci. Cesta epigramů pak bude otevřená od května do konce roku, lidé jí budou procházet pomocí mapy, řekl Tomáš Holenda ze spolku.

Program oslav připravuje město od loňska ve spolupráci s Muzeem Vysočiny, ovlivnit ho může epidemická situace. „S možností spolupráce jsme oslovili i různé spolky a organizace, většina z nich se do programu zapojí,“ uvedla Eva Nigošová z radnice. Ve velkém město oslaví Havlíčkovo výročí 11. září při Dnech evropského dědictví.

Muzeum se k oslavám připojí například říjnovou výstavou Havlíček v našich životech. Podle ředitele muzea Michala Kampa už Havlíček, na rozdíl od minulosti, naštěstí není využívaný žádnými ideologiemi, ale lidé už ho také nemají tolik motivaci číst. Muzeum by podle něj chtělo ukázat, v čem jsou Havlíčkovy články aktuální dodneška, ať už mluví třeba o obci nebo o politické statečnosti. „Je to jenom na nás si uvědomit, že to, co řešil Havlíček před 150 lety, my pořád řešíme také,“ uvedl Kamp.

Mezi dalšími místy, která připomenou Havlíčkovo výročí, bude podle brodské radnice i Havlíčkova Borová, kde se Karel Havlíček 31. října 1821 narodil. O několik let později se jeho rodina přestěhovala do Německého (dnes Havlíčkova) Brodu.

Reklama

Doporučované