Hlavní obsah

Hejtman, který přiklepl Čapímu hnízdu 50 milionů. Podívejte, jak se Petr Bendl bojí odpovědět

Ukázka z nového dílu Zvláštního vyšetřování: rozhovor s poslancem ODS a bývalým hejtmanem Petrem Bendlem (video: Vít Klusák).Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Reportéři Seznamu vyzpovídali poslance ODS Petr Bendla na téma přidělené padesátimilionové dotace pro „Babišovu" farmu Čapí hnízdo. Na naprosto klíčovou otázku se politik bál odpovědět.

Článek

Celý spor o to, jestli farma Čapí hnízdo (luxusní areál poblíž středočeského Benešova) měla nárok na dotaci z Evropské unie pro „malé a střední firmy", by se vůbec nemusel řešit, kdyby v létě 2008 tehdejší středočeský hejtman Petr Bendl dotaci svým podpisem nestvrdil.

„Je to školicí centrum Agrofertu"

Dotace, která měla ze své podstaty nejen jít „malým a středním" firmám, ale měla také za cíl podpořit turistický ruch v regionu, se totiž očividně do svého zadání netrefila.

Jednak Čapí hnízdo patřilo od samého počátku do Babišova holdingu Agrofert (jen bylo v době žádosti o dotaci vyčleněno jako samostatná firma s anonymními akcionáři, kterými podle poslední verze Andreje Babiše byly jeho dospělé děti a švagr), jednak svými vysokými cenami za ubytování i stravu rozvoj cestovního ruchu v regionu nepodněcuje.

„Že někdo využije prostředky k vlastnímu bydlení a nikoliv k podnikání, neboť ceny jsou na Čapím hnízdě pro normálního smrtelníka neakceptovatelné, to nikdo nemohl tušit. Skoro se dá říct, že je to spíš školicí centrum Agrofertu než zařízení s hotelovými službami," řekl dokonce před časem Petr Bendl.

V době schvalování dotace se přitom na Bendlově krajském úřadě vědělo, že za projektem Čapího hnízda stojí velkopodnikatel Andrej Babiš.

Věděl to i samotný hejtman? Podívejte se ve videu nahoře v tomto textu, jaký problém mu dělalo odpovědět na tuto základní otázku.

Celý díl o Čapím hnízdě z investigativního seriálu Zvláštní vyšetřování si můžete prohlédnout zde:

Zvláštní vyšetřování.Video: Kubík Jiří

Pátrání o okolnostech přidělení dotace a jejím vyšetřování policií i Evropským kontrolním úřadem OLAF bude pokračovat.

Reklama

Doporučované