Hlavní obsah

Hejtman: Pokud v pondělí nastane karneval, nemocnice se z toho nevyhrabou

Foto: Profimedia.cz

Hostem Marie Bastlové byl hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich.

Reklama

Článek

Nouzový stav v neděli večer končí. V rozhodování o tom, co lidé budou, nebo nebudou smět, budou hrát roli i kraje. O čem všem teď musí rozhodnout? Otázka pro hejtmana Jihomoravského kraje Jana Grolicha z KDU-ČSL.

Zástupci krajů se mají odpoledne sejít s vládou a debatovat nad tím, jak zabránit tomu, aby protiepidemická opatření od pondělí přestala platit. Hejtman Jan Grolich v pořadu Ptám se já ale přiznal, že nečeká snadné jednání. „Možná to po pěti minutách vzdáme, stejně jako opoziční strany,“ řekl.

Podle svých slov se poslancům nediví, že nouzový stav nedali premiérovi na „zlatém podnose“. Na vině je podle hejtmana Jihomoravského kraje hlavně neschopnost vlády a premiéra vyjednávat.

„Pan premiér vždy (opozici, pozn. red.) slíbí, za jakých podmínek prodlouží nouzový stav - a druhý den se na to vykašle. A to se může týkat i našeho jednání dnes odpoledne. I kdybychom se s vládou domluvili na nějakém rozumném postupu, dopředu předpokládám, že premiér podmínky nesplní,“ vysvětlil.

Dodal, že současný stav vnímá jako „bezvládí“ a obává se, že vláda nemá žádný plán B, pro případ, který s pondělní půlnocí nastane.

Grolich vysvětlil, že velká část opatření bude nadále na Ministerstvu zdravotnictví a hygieně. Hejtmani mají jen omezené pravomoce. „Může se stát, že ministerstvo spolu s hygienou nebudou stačit za těch pár dní ta opatření vydat a tím pádem nám začne obrovský karneval a začne se díky mutacím koronaviru virus tak šířit, že se z toho nemocnice už nevyhrabou. Jestli vláda pár dní karnevalu dopřeje, budeme za to dlouho a draze platit,“ dodal.

Co budou hejtmani po vládě požadovat? A jaká opatření mohou ve svých krajích přijmout? Pusťte si celý rozhovor v úvodním podcastu nebo ve všech podcastových aplikacích.

Ptám se já

Podcast Marie Bastlové. Rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Spotify, v Apple Podcasts a dalších podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail audio@sz.cz.

Reklama

Související témata:

Doporučované