Hlavní obsah

Hejtman Zimola: Za půl miliardy zprovozním letiště v Českých Budějovicích. Do tří let

Jihočeský hejtman Jiří Zimola říká, že České Budějovice budou mít dříve mezinárodní civilní letiště než slavnou dálnici D3 z Prahy.

 

Reklama

Když jihočeské krajské město pořád nemá dálnici, chce mít alespoň menší letiště velikosti Pardubic. Navigací, osvětlením a terminálem vybaví bývalý vojenský areál.

Článek

Jižní Čechy mnozí turisté a chalupáři rádi navštěvují a každý, kdo sem dorazí, do pár minut položí otázku: „Sakra, proč sem pořád nevede žádná dálnice?!“ Jihočeského hejtmana Jiřího Zimolu z ČSSD už nebaví odpovídat, protože uváděné termíny stejně neplatí a pořád se odsouvají. Zimola má teď jinou a překvapivou odpověď: „Jeden z hlavních projektů, který chci dotáhnout a zvládnout do konce volebního období, je vlastní letecký přístav pro České Budějovice.“

Debaty, co s bývalým vojenským letištěm na jižním okraji Budějovic, vedou místní politici už několik let. V areálu zůstalo kromě vzletové a přistávací dráhy několik typických úlů, v nichž dříve byly ukryty migy a dnes se pronajímají majitelům malých sportovních letadel. Zimola definitivně rozhodl o úspornější variantě s cílem vybudovat letiště velikosti Pardubic nebo Karlových Varů. Konkrétně plánuje vložit během tří let půl miliardy korun z krajského rozpočtu do navigace, světelného vybavení a terminálu, což z projektu dělá největší investici kraje.

Do tří let by airport měl získat licenci na mezinárodní veřejný provoz. „Myslíme si, že si jižní Čechy zkrátka zaslouží své vlastní letiště, ať už z hlediska turistického ruchu nebo i byznysu. Já zaznamenávám velký zájem i z přilehlých oblastí, zejména z Dolního Rakouska,“ argumentuje Zimola.

Příliš bouřilivý rozvoj na Lipně

S letištěm souvisí i další Zimolův plán na podporu cestovního ruchu. Jihočeský kraj už tento rok zaznamenal 15procentní nárůst ubytovaných turistů v regionu. Hodně to bylo i díky projektu Jižní Čechy olympijské a olympijskému parku, který byl na Lipně. „Lidé z obavy z cestování a z hrozby nejrůznějších teroristických útoků vyměnili vidinu moře za vidinu jihočeského moře - za Lipno a Šumavu. Za to jsem moc rád, protože těch lidí tady bylo dost, utratili tady peníze a cestovní ruch je samozřejmě jednou z významných kapitol Jihočeského kraje,“ říká Zimola.

Hejtmani na Seznamu

Rozhovorem s libereckým hejtmanem Martinem Půtou zahájil v pondělí Seznam sérii rozhovorů s nově zvolenými hejtmany.

Po interview s komunistou Jiří Zimola, který zahajuje své již třetí volební období v jižních Čechách a očekává se tak jeho vzestup i uvnitř ČSSD, a po něm nováček z hnutí ANO: Bohumil Šimek, který na jižní Moravě dokázal porazit osm let vládnoucího Michala Haška.

Jenže v případě obce Lipno nad Vltavou, která leží přímo u hráze vodní nádrže, se občas objevuje kritika, že bouřlivý rozvoj a neustálé rozrůstání turistických atrakcí už přesáhlo únosnou mez. Hejtman Zimola si to ale nemyslí a argumentuje, že stejnou možnost rozvíjet se mají i další obce na břehu přehrady jako Frymburk, Černá v Pošumaví nebo Horní Planá.

Poslechněte si, jak hejtman Zimola mluví o „jihočeském moři":

Jiří Zimola o Lipně nad Vltavou.

Sobotka mě neumlčí

Jiří Zimola není jen jihočeským hejtmanem, ale uvnitř ČSSD také hlasitým oponentem předsedy strany a premiéra Bohuslava Sobotky. V rozhovoru pro Seznam Zimola odmítá výzvy Sobotky, aby buď na stranickém sjezdu v březnu 2017 kandidoval na předsedu sociální demokracie, nebo mlčel a pořád nekritizoval vedení.

„Já bych nechtěl, aby mě teď vlastní předseda strany vyzýval k mlčení, protože si myslím, že půjdeme-li do následujícího roku jako mlčící stádo, tak je možné, že to je stádo, které jde na porážku. A mně se moc na porážku jít nechce,“ říká jihočeský hejtman v rozhovoru pro Seznam. Jiří Zimola je dokonce přesvědčen, že svou kritikou vybudil premiéra k aktivitě.

Poslechněte si Zimolu, jak mluví o válce růží v ČSSD:

Jiří Zimola je přesvědčen, že probudil Bohuslava Sobotku.

Reklama

Doporučované