Hlavní obsah

Nejen památka UNESCO. Židovská čtvrť v Třebíči je rodištěm originální whisky

Foto: Archiv Trebitsch old town distillery, Seznam Zprávy

Whisky Trebitsch old town distillery vzniká v třebíčské židovské čtvrti.

Reklama

aktualizováno •

Výroba whisky znamená dlouhé čekání. Firma Trebitsch old town distillery už má to nejhorší za sebou a letos uvedla na trh první šestiletou whisky. Jde zároveň o jediný bar v Česku, který si whisky sám vyrábí.

Článek

Článek byl aktualizován.

Příběh české whisky má zajímavý začátek. Destilér Tomáš Dyntar chtěl krátce poté, co se Třebíč dostala na seznam památek UNESCO, otevřít v židovské čtvrti bar. Hodlal v něm nabízet i vlastní whisky, kterou právě začal vyrábět. Jenže když ji s přáteli ochutnával, přemlouvali ho, že by byla škoda dělat takovou pálenku jen pro jeden bar.

Single nebo blended

Dva zásadní termíny ve světě whisky. Single malt znamená, že jde o nápoj, při jehož výrobě byl použit pouze sladový ječmen a který vznikl v jedné palírně. Blendovaná neboli míchaná whisky se míchá z několika druhů z různých palíren, což umožňuje vytvořit komplexnější chuť.

Velkou roli v příběhu sehrál Ondřej Chládek, v současné době jeden ze spolumajitelů firmy Trebitsch old town distillery. Byl to právě on, kdo Tomáše Dyntara přesvědčil, že celý projekt má mnohem větší potenciál. Sám také připravil ekonomický plán na rozvoj značky.

Důležité jsou i sudy

Vyladit tu správnou vyváženou chuť trvalo déle než rok. „Když se to Tomášovi podařilo, nalil destilát do sudů, kde následující tři roky zrál. Dnes prodáváme už šestiletou whisky,“ vysvětluje Ondřej Chládek. Jak dodává, mimořádně důležité bylo najít výrobce dubových sudů, které dávají nápoji krásnou barvu a charakteristickou chuť.

Tři roky v sudu

Výroba whisky má dvě základní pravidla: připravuje se z obilnin a musí zrát v dubových sudech minimálně po dobu tří let.

Skotská nese označení whisky, irská whiskey, americké kukuřičné whisky se říká bourbon, kanadská RYE whisky se vyrábí ze žita.

Mezitím firma, posílená vstupem několika investorů, koupila dům v třebíčské židovské čtvrti a po rekonstrukci otevřela v roce 2018 i onen vysněný bar, jehož idea stála na počátku celého příběhu. Dnes patří k nejzajímavějším místům tamní gastronomie, která ale popravdě není zas tak rozvinutá.

„Nechodí k nám jen milovníci whisky. Spousta hostů se zastaví jen na kávu nebo na dobré pivo. Těší nás to, z hlediska tržeb je letošní léto rekordní,“ říká Ondřej Chládek.

Foto: Archiv Trebitsch old town distillery, Seznam Zprávy

Vyladit tu správnou chuť trvalo déle než rok, říká spolumajitel firmy Ondřej Chládek.

Udělat si zásoby

Výroba whisky se nesmí uspěchat – v ideálním případě zraje deset i více let. Proto Trebitsch old town distillery aktuálně vyrábí desítky tisíc litrů whisky ročně, ale prodeje jsou samozřejmě mnohem menší. „Pro nás je důležité, abychom si co nejvíce vytvářeli skladové zásoby a prodávali jen tolik, kolik potřebujeme na pokrytí provozních nákladů a menší zisk,“ dodává spolumajitel.

Letos firma uvedla na trh první šestiletou whisky. Jedná se o single malt whisky s příjemnou obilnou chutí s tóny vanilky, karamelu, sladkého, kandovaného ovoce a hořké čokolády v dochuti. Barva je medově zlatá. Láhev o obsahu půl litru vyjde na 1090 korun.

+1

Reklama

Doporučované