Hlavní obsah

Herman to tak nemyslel, vzkázali politici do Číny. Školy na protest vyvěsily vlajky Tibetu

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Na protest proti prohlášení ústavních činitelů - vlajky Tibetu letí vzhůru.

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
 

Reklama

Prohlášení nejvyšších ústavních činitelů, v němž se prezident, premiér a šéfové Parlamentu v podstatě omlouvají za přijetí dalajlamy ministrem kultury, vyvolalo vlnu kritiky.

Článek

Některé vysoké školy pět minut před polednem vyvěsily tibetskou vlajku. Je to reakce na úterní prohlášení ústavních činitelů o oficiální politice vůči Číně vydaném po setkání lidovců s dalajlamou. Akci zorganizoval rektor Masarykovy univerzity Brno Mikuláš Bek.

Kritikou úterního postupu nejvyšších ústavních činitelů, kteří se distancovali od schůzky ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL) s tibetským duchovním vůdcem dalajlamou, nešetří ani pravicová opozice. Podle ODS bylo prohlášení zbytečné politické poklonkování, i když strana respektuje princip jedné Číny.

TOP 09 mluví o ostudě, ústavní činitelé podle ní nejsou ochotni navázat na odkaz bývalého prezidenta Václava Havla. O ponižování se před Čínou mluvil i ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO).

Prezident Miloš Zeman, premiér Bohuslav Sobotka a šéfové Parlamentu Milan Štěch a Jan Hamáček (všichni až na prezidenta politici ČSSD) vydali po přijetí dalajlamy ministrem kultury společné prohlášení, že toto setkání není výrazem změny oficiální politiky České republiky. Vztahy Česka a Číny jsou podle prezidenta, premiéra a předsedů obou komor Parlamentu v posledních letech velmi přínosné a užitečné.

„Jako nejvyšší ústavní činitelé České republiky chceme společně zdůraznit, že naše země při naplňování své dlouhodobé politiky vůči Čínské lidové republice vychází z principů strategického partnerství mezi oběma zeměmi a ze vzájemného respektu ke svrchovanosti a územní celistvosti Čínské lidové republiky, jejíž je Tibet součástí," stojí v prohlášení.

Reklama

Doporučované