Hlavní obsah

Hidžáb nosit nebudu a bez dcerky neodejdu. Žena, která si odvážně sundala šátek, utekla ze země

V Íránu byla odsouzena ke třem letům vězení za to, že si sundala svůj šátek z hlavy. Pak utekla ze země i s dcerou.Video: Milan Šíma, Seznam Zprávy

 

Reklama

Azam Jangravi opustila Írán se svou dcerou, aby už nemusela dodržovat zákonem vyžadovaný islámský způsob oblékání místních žen.

Článek

V Íránu byla odsouzena ke třem letům vězení za to, že si sundala svůj šátek z hlavy, a to poté, co minulý rok protestovala proti íránským zákonům o hidžábu. Jangravi nakonec utekla a je v zemi, kterou ale z obav o své bezpečí nechce uvést.

„Je to opravdu těžké. Je těžké všechno opustit, své rodiče, opravdu velmi těžké,” říká Jangravi, kterou museli ze země i s dcerou propašovat.

Jangravi se podílela na protestech íránských žen proti nošení šátku a zákonům o oblékání žen. Protestů se zúčastnilo mnoho Íránek. Když náboženská policie například zadržela v únoru dvě ženy v Teheránu, rozzuřený dav je osvobodil z policejního auta.

„Tyto protesty umožnily, aby o našem odporu slyšel celý svět. My jako ženy jsme vytvořily hnutí, které pokračuje dál v celé zemi. Ženy protestují proti povinnému zahalování všemi možnými způsoby. Jsem přesvědčená, že nakonec uspějí,” říká Íránka.

Jangravi a její dcera teď čekají, až dostanou azyl. A při tom jí dodává odvahu, že protesty proti hidžábu v Íránu pokračují.

Podrobnosti v úvodním videu. Je součástí pořadu Svět bez obalu, který můžete v premiéře sledovat na Televizi Seznam každý čtvrtek od 21:00.

Jak naladit Televizi Seznam? Praktický návod ZDE.

Reklama

Související témata:

Doporučované