Hlavní obsah

Historická štola Johannes má nové zázemí pro návštěvníky i průvodce

Foto: Pixabay / hangela

Ilustrační snímek.

Reklama

Historická štola Johannes u Božího Daru bude mít v letošní turistické sezoně nové zázemí.Výrazně usnadní prohlídku unikátního dolu, který je s dalšími hornickými památkami Krušnohoří zařazen mezi památky UNESCO.

Článek

Nový objekt stojí totiž přímo u ústí štoly. „Vybudování nového obslužného objektu výrazně zpříjemní návštěvu štoly Johannes, a to jak turistům, kteří nebudou muset stoupat ke štole s plným vybavením, tak průvodcům, kteří dosud před každou prohlídkou museli sbíhat dolů do údolí a s návštěvníky se pak vracet,“ řekla Blanka Nováková, jednatelka společnosti Služby Boží Dar, která štolu Johannes provozuje.

Štola je zatím kvůli opatřením proti šíření koronaviru uzavřená, protože jsou v ní možné jen skupinové prohlídky, což zatím opatření zakazují. „Těšíme se, že uvolňující se protiepidemická opatření nám již brzy umožní přivítat první návštěvníky letošní sezony,“ dodala Nováková.

Nový objekt má podobu obdélníkové, dřevem obložené stavby s rozměry šestkrát 4,40 m se sedlovou střechou z falcovaného plechu. Interiér poslouží pro výdej nezbytného vybavení pro cestu do podzemí i úschovu osobních věcí návštěvníků včetně například jízdních kol.

Objekt vybudovala obecně prospěšná společnost Montanregion Krušné hory – Erzgebirge jako součást česko-saského projektu Zdař Bůh, světové dědictví, podpořeného z Evropského fondu pro regionální rozvoj Evropské unie. Náklady na stavbu dosáhly téměř 1,5 milionu korun.

Štola Johannes na Zlatém Kopci u Božího Daru je jedinečným dokladem těžby železných, cínových a měděných rud po dobu téměř čtyř století. Jde o zachovalý komplex navzájem propojených důlních děl, ve kterém lze zhlédnout i dvě obrovské podzemní komory vyrubané už v 16. století. Návštěvníci mohou vystoupat z dolu na povrch i po dřevěných žebřících umístěných asi ve 40 metrů hluboké šachtě.

Reklama

Doporučované