Hlavní obsah

Historické krasavce čeká 1000 mil československých. Z bugatky vymáčknete i 200 km za hodinu

Vůz Bugatti, ve kterém se dá i dnes závodit. Na výstavě Grand Veteran.Video: Luděk Mádl

 

Reklama

O závodu automobilových veteránů z Prahy do Bratislavy Seznam hovořil se šampionkou Markétou Profeldovou.

Článek

Kolem 60 historických vozů se každoročně vydává na trasu závodu 1000 mil československých. Ten se jel ve 30. letech jen třikrát, tehdy pro žhavé novinky mezi závodními stroji. V 70. letech byl pak závod obnoven, to už jako přehlídka plechových krasavců staršího data výroby.

Letos se veteránské vozy postaví na start 14. června. Ale nebudou se jen „předvádět“ a blýskat se na sluníčku, budou skutečně závodit. Ještě před tím se ukázaly na výstavě Grand Veteran.

„Vůz Bugatti 35, se kterým jsem v minulosti 1000 mil československých vyhrála, jezdí až 200 kilometrů za hodinu,“ přiznala s úsměvem Markéta Profeldová.

„Řeknu vám, že když tu dlouhou trasu absolvujete, jste uvnitř závodního speciálu vyklepaní až na kost. Ale je to nádhera!“ zasní se při vzpomínce na romantickou atmosféru závodu.

Ve videopříspěvku, který jsme natáčeli na nedávné přehlídce veteránů v pražských Bohnicích a najdete ho nad tímto textem, si budete moci prohlédnout i vozítko Benz Patent-Motorwagen z roku 1886, první benzinový automobil na světě, respektive jeho věrnou kopii.

I s historkou, kterak vůz první velkou jízdou absolvovanou manželovi navzdory zasvětila Bertha Benzová, manželka slavného konstruktéra Karla Benze.

Reklama

Doporučované