Hlavní obsah

Historické snímky: Tak vypadala předválečná výuka zdravotních sester

Fotograf Alfred Eisenstaedt, velikán moderního fotožurnalismu, dostal v roce 1938 zakázku pro časopis Life. Hledáčkem aparátu Leica zachytil, jak vypadá příprava budoucích zdravotních sester na jejich povolání.

Reklama

Článek

Americký fotograf německo-židovského původu, průkopník moderní žurnalistické fotografie Alfred Eisenstaedt, se začal v roce 1935 podílet na nově vznikajícím časopisu Life. V průběhu dalších let vytvořil pro magazín až tisíce reportáží, díky kterým čtenáři mohli proniknout do života známých celebrit, vědců, politiků, hudebníků ale i obyčejných lidí.

Běžný život měl Eisenstaedt ukázat i v zakázce, kterou dostal na sklonku třicátých let. Dostal za úkol nafotit přípravu zdravotních sester na jejich povolání. Reportáž vznikala v letech 1938-39 v Roosevelt Hospital School of Nursing. Na výsledek se můžete podívat v galerii níže.

Asi nejslavnějším snímkem tohoto fotografa je ovšem momentka, která se stala jedním ze symbolů konce druhé světové války. Je ze 14. srpna 1945 a je na ní námořník George Mendosa líbající na Times Square v New Yorku zdravotní sestřičku. „Byl jsem rozrušený z konce války a také jsem měl pár drinků. Tak když jsem viděl tu sestru, chytil jsem ji a políbil. Připomínala mi zdravotní sestry, které se během války staraly o zraněné námořníky,“ řekl později sám Mendosa k ikonickému snímku.

+10

Alfred Eisenstaedt

Byl americký fotograf německo-židovského původu, je řazen mezi průkopníky moderní fotoreportáže.

Narodil se 6. prosince 1898 v rodině židovského obchodníka v západním Polsku. V řadách německé armády bojoval v první světové válce, byl zraněn. Po válce začal fotografovat. Rozjíždějící kariéru přerušil nástup nacistického Německa. Eisenstaedt emigroval do USA.

Proslul svými přirozenými a předem nepřipravovanými snímky. Ačkoliv fotil i spoustu celebrit, jeho jméno je známé především díky zachycení okamžiků „obyčejných lidí“.

S pomocí svého oblíbeného aparátu Leica zachytil celou řadu historických okamžiků a mezi ty nejslavnější se řadí Den vítězství na Times Square, fotografie znázorňující amerického námořníka líbajícího mladou ženu.

Jedny z posledních fotografií, které Eisenstaedt udělal, byly snímky rodiny Clintonových v roce 1993.

Reklama

Doporučované