Hlavní obsah

Historický summit: USA a KLDR budou o jaderných zbraních jednat ve Finsku

Podrobnosti o setkání zatím nebyly zveřejněny.Video: AP, Reuters

 

Reklama

Jednání s režimem Severní Koreje se mají zúčastnit pouze nevládní zástupci Spojených států. Důvodem jsou údajně přerušené diplomatické styky.

Článek

Zástupci Severní Koreje, KLDR a Spojených států se setkají ve Finsku. V pondělí to oznámily finské a jihokorejské úřady. Na společném summitu mají jednat o jaderném odzbrojování.

Mírového dialogu s režimem Severní Koreje se zúčastní pouze zástupci Spojených států, kteří nejsou součástí vlády. Kabinet prezidenta Donalda Trumpa se tak jednání účastnit nebude. Důvodem je údajně to, že Američané mají se Severokorejci stále přerušené diplomatické styky.

Podrobnosti o konkrétních zástupcích jednotlivých zemí zatím nejsou jasné. Mluvčí finského ministerstva zahraničí Petra Sariasová zároveň odmítla zveřejnit datum nebo místo plánované události.

Přípravy na přelomový summit USA a obou částí Korejského poloostrova byly zahájeny v březnu. S pozvánkou na něj přišel severokorejský diktátor Kim Čong-un. Donald Trump jeho pozvání přijal jako historicky první prezident Spojených států.

Reklama

Doporučované